fbpx
NaslovnaIntervjuEstetska medicina je relativno nova, popularna i raznovrsna grana medicine

Estetska medicina je relativno nova, popularna i raznovrsna grana medicine

- Advertisement -

Estetska medicina je nova grana medicine i svakim danom se sve više razvija. Nastala je kao odgovor na potrebe savremenog čovjeka. Objedinjuje medicinske neinvazivne i minimalno invazivne procedure, čiji je rezultat očuvanje i unapređenje fizičkog izgleda, a samim tim i veće samopouzdanje.

Ljudski vijek je sve duži, a znaci starenja su primjetni već od tridesete godine života. Ljudi danas ne samo da žele da budu dobrog zdravlja, već žele da žive život punim plućima, da izgledaju dobro da bi se tako i osjećali. Na temu estetske medicine, razgovarali smo sa doktorkom Teodorom Zarubicom iz ordinacije “Parodont” iz Nikšića.

Foto: zadovoljna.nova.rs

Šta je estetska medicina?
„Estetska medicina je relativno nova, popularna i raznovrsna grana medicine koja predstavlja efikasan odgovor na zahtjeve savremenog društva. Objedinjuje medicinske neinvazivne i minimalno invazivne procedure, čiji je rezultat očuvanje i unapređenje fizičkog izgleda, a samim tim i veće samopouzdanje pacijenta”.

Ko može da se bavi estetskom medicinom?
“Prema zakonu Crne Gore, estetske minimalno invazivne nehirurške metode anti-aging medicine glave i vrata mogu da obavljaju doktori medicine i doktori stomatologije koji posjeduju sertifikat o završenim edukacijama u skladu sa Evropskim standardom odobrenim od Evropskog komiteta za standardizaciju (CEN), izdat od strane zdravstvene ustanove ili drugog tijela akreditovanog za sprovođenje edukacija za obavljanje ovih metoda. Neophodno je uvijek imati na umu kredibilnost i kompetencije medicinskog kadra. Svjedoci smo da su pacijenti često žrtve marketinških kampanja, koje su plasirane od strane nekompetentnog kadra te, ishod takvih intervencija utiče na zdravlje pacijenta. U vremenu kada društvene mreže umnogome utiču na našu definiciju lijepog, takođe je potrebno ukorijeniti svijest da ljepota i zdravlje proističu jedno iz drugog, čineći dio neodvojive cjeline”.

O kojim procedurama je riječ?
“Prema Američkoj Akademiji Estetske medicine, jedne od najuticajnijih institucija u toj oblasti, estetska medicina obuhvata sve procedure koje imaju za cilj da poboljšaju fizički izgled i zadovoljstvo pacijenta, koristeći neinvazive ili minimalno invazivne procedure. Vodeće nehirurške estetske procedure koje se izvode u našoj ordinaciji su:
*mezoterapija lica i tijela;
*PRP;
*hemijski pilinzi;
*botox;
*hijaluronski fileri

Foto: estetska-medicina.rs

Koliko traje postoperativni tok nakon intervencija?
“S obzirom da se radi o neinvazivnim ili minimalno invazivnim intervencijama, pacijent se nakon tretmana vraća svojim uobičajenim aktivnostima, pridržavajući se savjeta koje dobija od strane svog ljekara. Odmah nakon tretmana, uobičajena je pojava blagog crvenila, iritacije kože, otoka i bolne osjetljivosti oko tretiranog područja. Pacijenti treba da imaju na umu mogućnost pojave modrica na mjestu uboda, koje ne predstavljaju komplikaciju, već se očekuju nakon svake injekcione procedure. Ukoliko se dese, mogu se prekriti puderom i u prosjeku traju nedelju dana”

Koje su preporuke za pacijente prije nego što dođu na tretman?
*doći bez šminke;
*ne uzimati aspirin 7 dana prije tretmana;
*lagani obrok prije tretmana

Kako odobrati preparate sa kojima se radi?
“Važno je da svi preparati koji se koriste budu odobreni od strane FAD (Food and Drug Administration) organizacije. Registrovani i bezbjedni preparat sadrži naljepnicu porizvoda koji je injektiran, kao garanciju da je preparat originalan, sterilan i odobren. Takođe, kako bi se zaštitio, pacijent ima apsolutno pravo na uvid originalne naljepnice proizvoda koji je aplikovan”, zaključila je dr Zarubica.

Izbor stomatologa u Nikšiću – nudimo nekoliko prijedloga

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -