NaslovnaSavjetiDr Samra Islamović odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

Dr Samra Islamović odgovara na pitanja čitalaca našeg portala

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portale, ove nedelje odgovara doktorka Samra Islamović, iz stomatološke ordinacije „Jeleč-Islamović“ iz Sarajeva. Riječ je o ordinaciji koja je naš prvi klijent iz Bosne i Hercegovine.
Već duže vrijeme imam problema sa povlačenjem desni. Da li postoji način da se to zaustavi? Neka vrsta lijeka ili zahvat laserom?
Povlačenje desni može biti uzrokovano sa više faktora. Najčešći uzrok je nepravilno četkanje zuba, odnosno brzo i agresivno sa pretvrdom četkicom. U tom slučaju se stvara recesija gingive -tj. zubno meso se povlači sa vrata zuba čime otkriveni vratovi daju izgled povećane kliničke kruna zuba. Vrat zuba koji je građen od cementa često promijeni boju, osjetljiv je na vanjske podražaje i sklon karijesu. Povlačenje zubnog mesa se dešava i kod zuba čiji susjedni zub nedostaje te resorpcijom kosti povlači i zubno meso susjednog zuba. Povlačenje zubnog mesa usljed parodontalnih bolesti je najteži oblik čiji ishod može biti gubitak zuba. Terapija zavisi od razloga povlačenja kojeg terapeut dijagnosticira. Blaži oblici recesije mogu se zaustaviti edukacijom pacijenta o pravilnoj oralnoj higijeni i četkanju. Uznapredovana recesija se liječi hirurški gingivnom transplantacijom sa nepca na mjesto recesije gingive na vratu zuba. Paradontološki uzroci se liječe duže, kombinacijom hirurške i nehirurške metode i u nekim slučajevima se koristi laser kao nadopuna klasičnim metodama liječenja.

Izbrušeni su mi svi gornji zubi, već nedelju dana. Prva dva dana je boljelo na toplo i hladno, što je normalno. Međutim, posljednje tri noći, ne mogu da spavam od bolova. Bila sam kod doktorke, kaže da je to normalno?
Zbrušeni zubi reaguju na termičke podražaje prvih par dana sa tendencijom opadanja osjetljivosti. Ukoliko se podražaji nastave istim ili pak jačim intezitetom, ja bih savjetovala nošenje privremenih krunica par dana prije cementiranja finalnih. Ukoliko se osjetljivost nastavi u tom slučaju bi trebali uraditi endodontsko liječenje osjetljivih zuba. Moj odgovor se kosi sa odgovorom vašeg stomatologa, ali iz svog iskustva mogu reći da nijedan zub koji je konstantno bolio zbrušen nije prestao ni nakon cementiranja te smo i pacijent i ja prolazili kroz neplanirane probleme.
Prije dvije sedmice sam završio sa liječenjem šestice. Interesuje me da li smijem da idem na izbjeljivanje zuba?
Liječenje zuba ne predstavlja prepreku za izbjeljivanje istih.
Da li je moguće da nemam nikakve tegobe (bolove), a da je karijes došao skroz do pulpe?

Karijes profunda ili uznapredovali karijes rijetko će proći bez subjektivne tegobe. Pacijenta može zavarati jer prominiranjem ispod gleđi, širi se dentinom do pulpe a gleđ „na oko“ izgleda intaktna. Međutim, kada se tegobe jave one mogu biti akutne koje pacijent rješava analgeticima neko vrijeme te nakon toga nastane nekroza pulpe. Na istu pacijent ne mora reagovati u jednom trenutku caklina koja je oslabljena zbog karioznog dentina pukne i pacijent odlaskom kod stomatologa otkriva pravi problem. Endodontski tretman u takvim slučajevima se javlja kao jedino rješenje.
Može li se sačuvati zub, koji je zahvaćen infekcijom, samo liječenjem kanala korijena ili se, ako postoji granulom ili cista, mora to i hirurški obaviti?
Zub, odnosno korijenski kanal i korijen zahvaćen infekcijom pregledom i djagnostikom stomatolog uz konsultacije specijaliste uspostavlja dijagnozu i potrebnu terapiju. Ukoliko u kosti na korijenu zuba postoji granulom ili cista prvobitno će se pristupiti liječenju kanala i eventualnom prepisivisanju orsolnog antibiotika. Nakon završenog liječenja, granulom se može pratiti jedno vrijeme RTG snimcima i ako nema poboljšanja indikativna je hirurska terapija. Ukoliko postoji cista, ona se rješava samo hirurski. Cistu i pacijent može da napipa prstom i kada je pritisne ona daje efekat ping pong loptice pod prstima. Može i da pukne ali će se ponovo stvoriti, jer ona raste iz svoje opne, destruira kost i najbolje je otkloniti resekcijom ili apikotomijom zubnog korijena.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -