NaslovnaSavjetiDr Miradin Lolović: Najveći problemi loša oralna higijena i neredovna kontrola

Dr Miradin Lolović: Najveći problemi loša oralna higijena i neredovna kontrola

- Advertisement -

PODGORICA – Loša oralna higijena i neredovna stomatološka kontrola su najveći problem u Crnoj Gori jer imamo veliki broj protetskih radova, a dobrom profilaksom i prevencijom bi se znatno poboljšalo dentalno zdravlje stanovništva, kaže za naš portal Dr Miradin Lolović iz Ulcinja.

Sa doktorom Lolovićem smo razgovarali tokom njegovog uečešća na seminaru posvećenom sterilizaciji u Podgorici, a on je između ostalog govorio o stanju stoamtologije u Crnoj Gori, problelmima sa kojima se stomatolozi susreću, značaju ravnomjernog kvaliteta stomatološke usluge i drugim zanimljivim temama.

STOMATOLOGIJA: Doktore Loloviću srećemo se ovdje u podgorici na seminaru u organizaciji kompanije Tehno Dental. Kako biste ocijenili značaj ovakvih skupova u odnosu na stanje stomatologije u našoj zemlji i koliko Vi stižete da učestvujete i da se usavršavate?

DR LOLOVIĆ: Pa zaista je riječ dobrom događaju sa odličnom organizacijom. Nažalost i dalje stomatologija u Crnoj Gori nije na nivou razvijenih zemalja prvenstveno zbog ekonomske moći stanovništva, ali i drugih faktora. Zato mi je drago što smo svi danas tu i dobro bi bilo da ovakvih događaja ima što više. Koliko mogu pratim seminare, ali zbog velikog obima posla ne stižem onoliko koliko bih želio.

STOMATOLOGIJA:Dolazite iz Ulcinja sa juga Crne Gore. Koliko je prema Vašem mišljenju važno da zdravstvena tačnije stomatološka zaštita bude ravnomjerno kvalitetna u cijeloj zemlji. Da pacijenti iz manjih sredina ne moraju da putuju iz svog grada da bi dobili kvalitetnu stomatološku uslugu?

DR LOLOVIĆ: Nisam siguran koliko sam ja kompetentan da govorim o toj temi, ali mogu da kažem što se tiče ordinacije Lolladent i konkretno Ulcinja da smo konkurentni kada je riječ o velikoj većini stomatoloških usluga. Naši građani odlaze u Podgoricu ili u veće centre samo kada se radi o komplikovanijim hirurškim zahvatim, impalntologiji i slično.

STOMATOLOGIJA: Pomenuli ste mi prije početk arazgovara da ste upravo nabavili CAD/CAM uređaj koji omogućava kompjuterski vođeno planiranje, modelovanje i izradu zubnih nadoknada. Taj uređaj daje visoku preciznost izrade,  i to je jedan od hit trendova u svijetu stomatologije. Koliko je važno da naši stomatolozi budu u korak sa svjetskim trendovima kada je riječ o novim tehnologijama i koliko je to moguće u našim balkanskim uslovima? Kako Vi izlazite na kraj sa tim izazovima.

DR LOLOVIĆ: Pa dosta teško moram da priznam. Problem je što su uređaji svjetskog ranga i renomiranih proizvođača za nas skuplji kada ih nabavljamo iz Crne Gore nego u razvijenim zemljama, jer ih mi uvozimo plaćamo transport, carinu i ostale dažbine. Stomatolozi u Crnoj Gori zarađuju oko deset puta manje nego njihove kolege u najjačim evropskim zemljama i onda od te zarade treba da odvoje sredstva za modernizaciju koja su za njih opet kažem skuplja nego za njihove kolege u inostranstvu. A što se tiče CAD/CAM sistema koliko mi je drago što smo ga uvezli toliko mi je i žao što kod nas imamo veliki broj baš intervencija vađenja zuba i izrade nadoknada i protetskih radova. Volio bih da smo mi kao kolege organizovaniji i da jače sarađujemo kako bi smanjili broj takvih intervencija dobrom profilaksom i prevencijom. Loša oralna higijena i neredovna stomatološka kontrola su najveći problem u Crnoj Gori.

STOMATOLOGIJA: Kažete da iako bi u tom slučaju stomatolozi imali manje posle to bi bilo bolje za opšte oralno zdrvalje naroda?

DR LOLOVIĆ: Bilo bi mnogo bolje za narod ali nisam siguran da bi stomatolozi imali manje posla. Ja pokušavam da budem realan i direktan. Jedan protetski rad koji kod nas u prosjeku traje 10 godina. Taj pacijent možda neće posjećivati stomatologa dok god se dogodi problem, ali da redovno posjećuje stomatologa ne bi imao problem a stomatolozi bi imali jednako ako ne i više posla.

STOMATOLOGIJA: Stoamtologija u Crnoj Gori je prva grana medicine koja je potpuno privatizovana. Vi ste jedan od predvodnika mlade generacije stmatologa koji su imali priliku da od samog starta budu suočeni sa izlaskom na tržište. Koliko ste Vi uspjeli da se pozicionirate na tržištu, i koji su to najveći izazovi sa kojima se suočavate?

DR LOLOVIĆ: Ne mogu vam dati precizan odgovor, zato jer je moj otac započeo taj biznis još 1981. a ja sam može se reći u staru naslijedio neke njegove pacijente tako da nemam taj osjećaj šta znači početi od nule, ali sigurno znam da nije lako. Izazov je svakako i cjenovna politika jer mi moramo zbog ekonomske moći stanovništva naročito u manjim gradovima da imamo niske cijene i onda je dosta teško izboriti se da imamo uslugu n avrhunskom nivou. Jedno od rješenja bi bilo i jačanje dentalnog turizma gdje bi naši stomatolozi imali priliku za koliko toliko ozbiljniju zaradu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -