fbpx
NaslovnaZanimljivostiDeset zanimljivih činjenica o zubima koje možda niste znali

Deset zanimljivih činjenica o zubima koje možda niste znali

- Advertisement -

Usta nisu sterilna sredina!
Nikako! U ustima živi preko 250 vrsta bakterija. Kako onda to da je četkanje toliko važno ako ih tako ne uklonimo iz usne duplje?

Bakterije se ne mogu ukloniti iz usta, to je njihovo prirodno stanište i kao flora predstavlalju i prirodnu zaštitu i barijeru za naseljavanje drugih bakterija. Ono što četkanjem postižemo je da remetimo bakterijsku harmoniju.

Foto: tepe.com

Bakterije nisu sposobne da samostalno djeluju – one se udružuju u kolonije i jedino tako mogu prouzrokovati oboljenje. Zato mi četkanjem poremetimo njihov balans, pa su one i dalje prisutne, ali nedjelotvorne.

Postoji pravilna tehnika četkanja zuba
Da, postoji odgovarajuća tehnika četkanja zuba kojom se pravilno očetka svaka površina svakog zuba.

Kod pranja zuba, vrlo je bitno da je četkica mekana, gusta i ravna bez bespotrebnih gumenih i plastičnih dodataka. Jedino takvom četkicom možemo pristupiti svakoj površini zuba i poremetiti formirani biofilm.

Foto: sheknows.com

Kako se običnim četkanjem ne može ući u interdentalne prostore, važno je koristiti i interdentalne četkice koje će poremetiti bakterijsku floru i između zuba, gdje se najviše plaka i skuplja.

Turbina se vrti i do 250.000 obrtaja u minuti
Turbina je mašina koja se koristi pri popravljanju i brušenju zuba. Gleđ je najtvrđe tkivo u organizmu, i jedino je može isjeći dijamant.

Boreri za turbinu se prave od dijamanta, i onda pod velikom brzinom dijamant prepariše gleđ. S obzirom na veliki broj obrtaja, i brzo zagrijavanje, neophodno je da postoji i vodeno hlađenje. Zato uz turbinu, obavezno mora ići i voda.

Foto: mojosmijeh.com

Zubobolja je jedna od najjačih boli u organizmu – zašto?
Jeste li se ikada zapitali zašto zub tako jako boli? Više od bilo kakve posjekotine, udarca, uboda?

Zato što je pulpna komora zatvorena, ograničena sredina i bol nema gdje da se širi. Ka da je pulpa zuba ugrožena sav pritisak se prenosi na zidove pulpe i to rezultira veoma jakim, intenzivnim bolom.

Jedino rješenje je otvaranje zuba i oslobađanje od pritiska, kada bol konačno i popušta.

Foto: fdiworlddental.org/

20.Mart – Dan oralnog zdravlja
Svake godine se u svijetu obilježava ovaj dan. Svjetska zdravstvena organizacija isprati događaje vezano za oralno zdravlje i vrši promociju i utiče na svijest stanovništva.

Svake godine se pokušava skrenuti pažnja o važnosti oralnog zdravlja, akcenat se stavlja na oralno zdravlje djeteta i prevenciju u ranoj mladosti, kako bi se prirodna denticija što duže održala.

Usta proizvode više od 25.000 litara pljuvačke u životu!
Ova količina tečnosti dovoljna je da se napune dva bazena! Pljuvačka igra veliku ulogu i u zdravlju i u prevenciji oboljenja.

Ona vlaži usnu duplju, dovodi do ispiranja od šećera i štetnih materija koje se talože na površini zuba i uzrokuju karijes i parodontopatiju.

Foto: mojosmijeh.com

Suha usna duplja je idealno mjesto za nakupljanje bakterija i posljedično zadah iz usta.

Karijes je najrasprostranjenija bolest na svijetu
Karijes je infektivno oboljenje. Dakle, uzrokovan je bakterijama. To je najčešća bolest kod ljudi, pa su istraživanja pokazala da skoro svaki treći čovjek ima pokvaren zub u ustima.

Naravno, sve zavisi od regije u kojoj se istraživanje radi, pa su tako Skandinavske zemlje najdisciplinovanije što se tiče oralnog zdravlja i vodeće su u prosvjećivanju stanovništva i brizi o oralnom zdravlju.

Foto: sr.m.wikipedia.org

Visoka stopa karijesa nalazi se u zemljama u kojima se konzumiraju velike količine šećera i u onim zemljama u kojima je stopa razvijenosti mala.

Zube ne bi trebalo prati neposredno nakon jela
U usnoj duplji pH je blago kiseo do neutralan. Pri jelu, on pada na kiseo, i tako ostaje petnaestak minuta nakon završetka obroka.

Ako zube iščetkamo odmah nakon zadnjeg zalogaja, očistićemo zubni plak, ali ćemo isto tako sve te kiseline samo dodatno učetkati u zube.

Zato, nakon jela je najbolje lagano isprati usta vodom i otkloniti krupne ostake hrane, a četkanje ostaviti za kasnije.

Foto: mojosmijeh.com

Dvije redovne godišnje kontrole mogu učiniti čuda!
Ako nema nikakvih problema u vidu bolova ili krvarenja, opet bi bilo potrebno da se godišnje urade dvije kontrole.

Na kontrolama se uklanjaju meke i čvrste naslage i stomatolog može blagovremeno uočiti sve promjene i tako spriječiti nastanak napredovanja oboljenja, što je vrlo važno i može spasiti zube.

Električna četkica nije ništa bolja od klasične
Jednako dobro četkaju i jedna i druga. Stvar je u pravilnoj tehnici četkanja, koja se može postići sa obe varijante.

Izbor je na pacijentu, ali je vrlo važno da tehnika bude dobra i detaljna.

Izvor: Moj Osmijeh/Ena Filipović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -