Naslovna Zanimljivosti Ovo su neke zanimljivosti o zubima

Ovo su neke zanimljivosti o zubima

Da li ste znali da istorija stomatologije potiče odakle i pisana riječ prvih civilizacija? Najstariji dokazi o liječenju zuba potiču od 7000 godina prije nove ere, a prvi profesionalni zubar živio je u Egiptu 2600 godina prije nove ere.

U drevnom Egiptu je postojala kultura stomatoloških intervencija o čemu postoje sačuvani pisani tragovi. Egipćani su imali tehnologiju kojom su nedostajuće zube zamjenjivali zlatnim žicama.

U 14. vijeku je izumljen prvi stomatološki instrument, a moderna kliješta u 20. vijeku. Davne 1846. godine američki stomatolog Viliam Morton je prvi upotrebio anesteziju prilikom vađenja zuba.

Hesi-Re slovi za prvog zubara u istoriji (Foto: stephenshortt.org)

Četkice za zube slične današnjim, potiču iz Kine. Prva četkica za zube je napravljena 1867. godine. Sve do početka 20. vijeka koristili su ih samo bogati slojevi društva.

Nekada su u Velikoj Britaniji proteze bile uobičajeni svadbeni pokloni dok je u Vermontu (SAD), ilegalno da žene nose vještačke zube bez pismenog odobrenja supruga.

Koliko pažnje Kinezi posvećuju zubima, pokazuje činjenica da je Kina proglasila 20. septembar nacionalnim praznikom koji se zove ”Dan ljubavi prema zubima “.

Da su zubi važni pokazuje i istraživanje, prema kojem 50% ispitanika smatra da je osmijeh prva stvar koju primijete na licu.

Prva četkica za zube (Foto: patedds.com)

Prema istraživanju koje je sprovedeno 2018. godine 34% tinejdžera i 42% odraslih izabralo je četkicu za zube kao prvi izbor od pet izuma bez kojih ne bi mogli da žive. Ljudi se, takođe, češće opredjeljuju za plave nego crvene četkice za zube.

Zubi se obično pojavljuju prije kod devojčica nego kod dječaka. Djeca imaju 20 mliječnih, dok odrastao čovjek ima 32 zuba. Da li ste znali da se djeca nasmiju nevjerovatnih 400 puta u toku dana? Žene se u prosjeku, nasmiju 62 puta u toku dana.

Dok ”mrgudni ” muškarci svega osam puta. Na to ukazuje i činjenica da žene peru dva puta više zube u odnosu na muškarce. Da li ste znali da je otisak zuba poput otiska prsta jedinstven za svaku osobu?

To znači da ne postoje dvije osobe sa istim zubnim nizom. Možete biti ponosni na Vaš unikatni osmijeh.

Foto: inc.com

U našem licu se nalazi 43 mišića koji mogu da proizvedu na hiljade različitih izraza kao što je osmijeh. Smijeh opušta čitavo tijelo čak i do 45 minuta kasnije, a istraživanja pokazuju da osobe koje se osmjehuju doživljavamo kao pouzdanije i uspješnije.

Dječiji, mliječni zubi se formiraju prije rođenja djeteta, za vrijeme trudnoće, a pojavljaju se tek oko šestog mjeseca starosti.

Da li ste znali da se dvije trećine zuba nalaze ispod desni, a samo je jedna trećina vidljiva u ustima? U slučaju pada i preloma zuba, najbolje je staviti polomljeni djelić u posudu sa mlijekom do posjete stomatologu, kako bi djelić zuba ostao sačuvan i mogao da se vrati.

U nekim kulturama zubi koji su izvađeni se koriste kao nakit u vidu ogrlica i minđuša.

Izvor: Ordinacija Dentalia

- Advertisment -

POPULARNO

Stomatolozi – niko neće ostati nezbrinut, veže nas Hipokratova zakletva

Epidemija koronavirusa u našoj zemlji, poremetila je funkcionisanje stomatoloških ordinacija. Rade samo one koje imaju potpisan ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje...

Novi cjenovnik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za usluge osnovne stomatološke zaštite

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore odredio je novce cijene usluga za osnovnu stomatološku zaštitu. Ove cijene važe od 1. marta.

CAD/CAM – Budućnost u sadašnjosti

CAD/CAM tehnologija već 40 godina nalazi široku primjenu u raznim dijelovima civilizacijskog progresa. Njena primjena u stomatologiji bila je samo pitanje vremena....

Nova klasifikacija parodontnih i periimplantatnih bolesti i stanja

Od sredine prošlog vijeka klasifikacija parodontnih bolesti i stanja stalno se mijenjala u skladu s novim naučnim saznanjima. Još od antičkih vremena...
- Advertisment -