fbpx
NaslovnaIntervjuDanašnja “glad za znanjem“ je drugačija od onoga što je bila..

Današnja “glad za znanjem“ je drugačija od onoga što je bila..

- Advertisement -

Balkansko stomatološko društvo (BaSS) postoji već 27 godina. Do sada je održano 25 BaSS kongresa, dvije godine ga nije bilo zbog pandemije koronavirusa, u 10 zemalja i 14 gradova.

Solun, gdje je i osnovana ova stomatološka ordganizacija, je četiri puta bio domaćin kongresa, a Beograd, Tirana i Bukurešt po tri puta, Sarajevo dva, a u maju naredne godine i Skoplje će biti treći put domaćin BaSS kongresa. O BaSS kongresima, koliko su doktori spremni da slušaju predavanja, predavačima na kongresu, reorganizaciji BaSS-a…, razgovarali smo sa prof. dr Anom Minovskom, predsjednicom BaSS-a.

„Na sajtu BaSS-a piše o istoriji. Ljubomir Todorović iz Beograda je sve to lijepo sročio i napisao kako je BaSS počeo, njegovo osnivanje, ideja o BaSS kongresima… Ukraktko, BaSS је osnovan na prvom Balkanskom stomatološkom kongresu u Solunu, 1996. Ima ustav i regulaciju ili propise po kojima radi. Društvom upravlja Savet koi se sastoi od vijeća od šest članova i odbornika iz 10 zemalja. Svaka zemlja delegira jednog odbornika i jednog zamenika koje imenuje akademska zajednica, i od jednog člana odbora i zamjenika koje imenuje nacionalno stomatološko društvo tamo gdje postoji.To je princip po kome je konstituiran BaSS“, istakla je prof. dr Ana Minovska, predsjednica BaSS-a za naš portal.

Koliko su doktori spremni da idu u susjedne zemlje da slušaju predavanja. Je li BaSS toliko jak da recimo neki doktor sa Kipra dođe u Makedoniju da sluša predavanja?
“Posjećenost kongresa BaSS-a u prvih 10 do 15 godina bila je vrlo velika. Kolege su dolazile bez obzira jesu li morale putovati autom, autobusom ili avionom, drugačija je bila glad za znanjem i uspostavljanjem relacija između stomatologa na balkanskim prostorima, jednostavno jer su bili drugi i tehnički uslovi za dobijanje informacija vezanih uz znanje. U samom početku dominiralo je prisutvo akademskog osoblja fakulteta, a učešće stomatologa u aktivnostima društva bilo je ralativno malo.

Foto: eternadent.com.mk

Posebno je bio manji broj onih iz privatnih stomatoloških ordinacija, iako su privatni stomatolozi iz različitih regija Balkana imali mnogo zajedničkih problema o kojima bi razgovarali i razmjenjivali iskustva. Sljedećih godina njihovo sudjelovanje u aktivnostima BaSS-a sve više raste, preuzimajući značajniju ulogu u aktivnostima Društva. Pošto je Društvo osnovano na kongresu on je i primarni momenat za njegovo funkcionisanje. BaSS kongres odražava integriranu aktivnost akademskog osoblja fakulteta i stomatologa uz pomoć učešća na konferencijama, kursevima, naućnim radovima, stomatološkim izložbama i društvenim programima.

To je izvanredna prilika da se proceni odnos nauke i prakse i stepen njihove efikasnosti i efektivnosti u odnosu na svakodnevnu stomatološku praksu za dobrobit pacijenata. To je bila i orginalna ideja da se homogenizuju procesi stomatološkog obrazovanja i uspostave jedinstveni zahtevi za obuku i praksu na ovim prostorima kako bi lakše proticalo znanje, druženje i vještina kroz region. Sjećam se da je na prvom kongresu u Ohridu 2004. godine bila takva navalica, takva gužva da nismo uspjeli sve da smjestimo unutra. Kako je vrijeme prolazilo, kako se tehnologija razvijala, kako se sve digitalizovalo, broj onih koji su dolazili se nešto smanjio. Razlog za to je, možda, što je u regionu dobro etablirana kontinuirana edukacija. U svim zemljama ima edukativno kontinuirani program, nije više glad toliko izražena za ovaj način razmene informacija”.

Osim kongresa koji se organizuje svake godine, izuzetak su bile dvije godine pauze zbog korone, da li organizujete sastanke?
„Mi se sastajemo dva puta godišnje. Sastanemo se u toku kongresa i u jesen. Na tim sastancima uglavnom raspravljamo, prije svega, o uspješnosti i kvalitetu kongresa koji je održan te godine, a zatim nastavljamo raspravu o najboljem i najjednostavnijem načinu uspostavljanja jedinstvenih zahteva za obuku koji će nauku prevesti u delotvornu praksu. Zaključci ovih rasprava su platforma na kojoj će se temeljiti sljedeći kongres i dalje aktivnosti društva”.

Kako BaSS određuje predavače?
„Kongres Balkanskog stomatološkog društva organizuje se svakog proleća u nekoj od zemalja koje su zastupljene u Savetu BaSS. Zemlja domaćin, tačnije Naučni odbor, u saradnji sa delegacijom zemlje odgovorna je za predavaće i to za: pozozvane predavače koji nisu iz 10 balkanskih zemalja i BaSS predavače iz svake balkanske zemlje, najmanje jednog specijalistu za predavanje. Predavači imaju obavezu da dostave naučni rad u vezi sa predavanjem za objavljivanje u Balkan Journal of Dental Medicine“.

Da li je BaSS razmišljao i o tome da se organizuje kao webinar?
„Ja sam jedna generacija što bi se reklo „old fashion“ i po mom mišljenju je kontakt, prisustvo i interakcija ili ovde i sada nezamjenjiva. Istina je da su webinari obično interaktivni u realnom vremenu, štedeći vreme, prostor i novac pomoću internet; ali ono što nedostaje je realan postor. Pored toga mogućnosti za tehničke probleme su praktično neograničeni kako i nedostatak timskog rada koji daje vrednost zadatku u koji su svi uključeni. Nažalost,vebinari skoro potpuno eliminišu ovaj aspekt jer je sve virtuelno. Mi smo, prije svega ljudska bića, imamo duhovnost koja nas inspiriše, pričamo, razmjenjujemo emocije, energiju. To su sve momenti koji se gube kada se organizuju webinari, to se ne doživi na pravi način“.

Koliko će BaSS pretrpjeti neku reorganizaciju, da li imate smjernice?
„Mora imati promjene, ali moramo imati i smjernice; moramo postepeno implementirati načine na koje ће naša transformacija biti kompatibilna sa novim znanjem koje nudi sadašnjost. Danas, moderna tehnologija promenila je celokupno iskustvo poseta stomatološkoj klinici uvodjenjem novih bezbolnih alata i tehnika, kako i poboljšanog okruženja stomatološke ordinacije, kako bi bilo prijatno i udobno za pacijente.

Zbog toga i stomatolozi, moraju u svim oblastima stomatologije, kontinuirano da se obučavaju kako bi bili u korak sa tehnološkim promenama oko sebe. Život, nauka i struka se mijenju vremenom. Fascinantan je podatak da se znanje o nanotehnologiji udvostručuje svake dve godine, a kliničko znanje svakih 18 meseci. Ljudi se ne mijenjuju, već se adaptiraju novim tehnologijama. Umesto da rasipamo svoju energiju pokušavajući da promenimo svoje okolnosti, trebamo da promenimo sebe iznutra, čineći tako da napredujemo u znanju jer “ Znanje je moć “, zaključila je prof. dr Ana Minovska.



- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -