Zdravlje zuba: Sladoled bolji od ostalih slatkiša

  Nema tog djeteta koje ne obožava slatkiše, ali roditelji moraju da budu na oprezu jer nije svejedno da li ćete djetetu dati gumenu bombonu ili sladoled – slatkiši koje djeca obožavaju i kojima ih roditelji nagrađuju i podmićuju utiču na zdravlje zuba vaših mališana.

  Znamo da šećer i slatkiši mogu dovesti do bolesti zuba, ali dečiji stomatolozi tvrde kako su jedni slatkiši ipak bolji od drugih.

  Gumene bombone i lizalice su, za razliku od sladoleda i keksa, daleko opasniji za dječje zube koji su osjetljivi na karijes. Nakon što djeca pojedu sladoled, ili keks ostaci hrane se mogu isprati vodom ili pljuvačkom, dok se gumene bombone lijepe za zube. Kiselina iz ovih slatkiša napada zubnu gleđ i dovodi do erozije zuba.

  Lizalice, na primjer, ostaju mnogo duže u ustima nego sladoled, a šećer koji je prisutan u njima tako više napada dječje zube. Čak i nakon što pojedu slatkiš, između njihovih zuba ostaju komadići hrane koji uzrokuju nastanak plaka i karijesa.

  Ipak, nebitno koji slatkiš dajete djeci, postarajte se da nakon jela operu lepo zube kako bi uklonili štetne ostatke i sačuvali zdravlje zuba.

  Izvor: telegraf.rs

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.