fbpx
NaslovnaRiječ stomatologaZašto je važno ići na redovne stomatološke preglede?

Zašto je važno ići na redovne stomatološke preglede?

- Advertisement -

Jeste li se ikada pitali zašto vam mi, stomatolozi, preporučujemo da nas posjetite barem dva puta godišnje? To jest, svakih 6 mjeseci? Iza ove preporuke ne stoje nikakve zle namjere, već je razlog taj što su redovni stomatološki pregledi neophodni za održavanje zdravlja usne šupljine i desni.

Tako tokom redovnog pregleda možemo otkriti probleme koje sami ne možete vidjeti ni osjetiti. Mnogi problemi i oštećenja nisu vidljiva sve dok ne dođu u napredniju fazu.

- Advertisement -

Dobar primjer za to su karijes, upala desni ili, ne daj Bože, nešto ozbiljnije kao što je rak usne šupljine. A možda i otkrijemo da nesvjesno štetite zubima. Na primjer upotrebljavate prejaku zubnu pastu ili pretvrdu četkicu.

Dr Radmila Milić (Foto: privatna arhiva)

Jesu li pregledi svakih šest mjeseci nepisano pravilo za sve?
U pravilu, stomatološki pregled dva puta godišnje za većinu poprilično dobro funkcioniše, ali to se ne može reći za osobe s visokim rizikom od karijesa i upale desni. Oni bi nas morali posjećivati barem svaka tri ili četiri mjeseca, a u ovaj tip osoba se svakako ubrajaju:
1.pušači
2.trudnice
3.osobe koje trenutno pate od upale desni
4.osobe sa slabim imunološkim sistemom
5.osobe s velikim rizikom od karijesa
6.osobe koje često piju gazirane, zaslađene sokove ili jedu brzu hranu

Naravno potreba za odlaskom stomatologu može se promijeniti tokom života. Na primjer, možda ćete za vrijeme stresa ili bolesti morati češće odlaziti na preglede. Vaš imunološki sistem će u tom razdoblju znatno oslabiti pa će vaši zubi trebati pomoć u odbrani od bakterija i virusa. Sve u svemu, vaš stomatolog će vam najbolje znati reći koliko ga trebate posjećivati.

Šta se događa tokom redovnog stomatološkog pregleda?
Jedan dio temeljnog stomatološkog pregleda je provjeravanje koliko su zubi oštećeni. Tokom pregleda stomatolozi obično procjenjuju zdravlje desni, obavljaju pregled cijele usne šupljine i traže indikacije koje upućuju na razvoj ozbiljnijih bolesti kao što su rak usne šupljine, dijabetes ili nedostatak vitamina.

Mnogi stomatolozi će posvetiti posebnu pažnju plaku i kamencu. To je zato što plak i kamenac mogu uznapredovati u veoma kratkom vremenu ako ne izvodite pravilnu oralnu higijenu. Ako plak na vrijeme nije uklonjen, mekani plak može otvrdnuti na zubima i nadražiti tkivo desni, pa ako se ne liječi može se razviti i upala desni.

Nemojte se iznenaditi ako vaš stomatolog obavi i pregled cijelog lica, vilica, zagriza, jezika, pljuvačke i vrata. Stomatolog će na kraju pregleda očistiti zube i dati par savjeta šta trebate promijeniti kod svoje oralne higijene.

Dr Radmila Milić (Foto: privatna arhiva)

Pa kako tačno izgleda jedan redovni pregled?
1.Pregled lica i vrata
Vaš stomatolog će krenuti od pregleda:
lica
vrata
limfnih čvorova
provjere donje vilice
2.Klinički stomatološki pregled
Stomatolog procjenjuje stanje vaših zuba i zubnog mesa:
provjera desni
traženje indikacija za bolesti desni
provjera čvrstoće zuba (koliko su slabi i klimavi)
provjera jezika
provjera zagriza
provjera postojećih plombi
provjera zubnog mesa

3.Čišćenje usne šupljine (estetska stomatologija)
U završnom dijelu stomatološkog pregleda vrijeme je za čišćenje usne šupljine. Stomatolog će očistiti i one zubne površine koje obično zanemarujete. I kad se pravilno brinete o oralnoj higijeni ipak postoji potreba za profesionalnim čišćenjem zuba.

Vrlo često pigmentacije iz hrane i pića zaostaju na površini zuba, pa osim što su one estetski neprivlačne takođe su bitan faktor u razvoju mnogih zubnih bolesti.

Dr Radmila Milić (Foto: privatna arhiva)

Profesionalno čišćenje zuba podrazumijeva odstranjivanje zubnog plaka sa svih zubnih površina pri čemu se posebna važnost pridaje onim površinama koje obično zanemarite prilikom čišćenja. To su najčešće međuzubni prostori te površine donjih sjekutića i očnjaka.

Nakon detaljnog pregleda vaš stomatolog će odrediti koliko bi ga ubuduće trebali posjećivati. Stomatologa bi trebali posjećivati barem dva puta godišnje zbog kontrole zubnog kamenca, a osobe koje su sklone karijesu barem svaka tri mjeseca.

Bilo kakva promjena u ustima (kvržica, bol, neugodan zadah, promjena boje desni) znak je da nazovete svog stomatologa i naručite se na pregled. Svako odgađanje kontrole zuba može dovesti do komplikacija, a liječenje zubnih bolesti može biti izrazito neugodno i skupo.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -