Naslovna Riječ stomatologa Dentalna anksioznost: šta je i kako je se riješiti?

Dentalna anksioznost: šta je i kako je se riješiti?

U stomatološke ordinacije svakodnevno dolaze ljudi s’ velikim strahom. Plaše se čak i rutinske kontrole. Ne radi se samo o djeci koju je ponekad lakše smiriti obećanjem nagrade ili jednom medaljom za hrabrost već i o odraslima. Jeste li i vi jedna od onih osoba koja stomatologa posjeti tek nakon što zubobolja postane toliko jaka da nije moguće spavati niti uz analgetike ili tek kada ne možete otići na posao zbog velikog otoka na obrazu? Zujanje stomatoloških aparata, zveckanje instrumenata i miris antibakterijskih dentalnih preparata kod vas izaziva blagu vrtoglavicu, preznojavanje i ubrzano lupanje srca?

To što proživljavate naziva se dentalna anksioznost. I dan danas uprkos tome što smo u našoj ordinaciji blagi i puni razumijevanja, usprkos lokalnim anestezijama i lijekovima koji uklanjaju strah i nervozu, još uvijek na vrata ordinacije dolaze djeca i odrasli s’ paničnim strahom od sjedanja u naše stolice. Dentalna anksioznost je najblaži oblik straha od stomatološkog pregleda.

Pacijenti koji pate od tog poremećaja, boje se situacija u stomatološkoj ordinaciji koje još nisu osjetili. Dentalni strah je strah do kojeg dolazi zbog negativnog iskustva kod stomatologa, a najčešći je kod djece. Dentalna fobija je najintenzivniji osjećaj straha. Osobe koje pate od dentalne fobije posjećuju stomatologa samo nekoliko puta u životu.

Dr Radmila Milić (Foto: privatna arhiva)

Dentalna anksioznost: kako je spriječiti?
Pacijenti s dentalnom anksioznosti redovno posjećuju stomatologa, ali se uvijek iznova pribojavaju onoga što ih očekuje, što svaku njihovu posjetu stomatologu čini malom traumom. Iako se takvi pacijenti toliko jako ne plaše, užasava ih:
Kada prvi put vide iglu za anesteziju. Kada prvi put vide kliješta za vađenje zuba. Kada prvi put čuju zvuk brusilice. Strah od nuspojava anestezije.

U sprječavanju ili umanjivanju dentalne anksioznosti pomaže razgovor sa stomatologom tokom pregleda i upoznavanje sa svim fazama i instrumentima koje on pritom koristi. Pacijentima s dentalnom anksioznosti nije potrebno skrivati stepen boli koja će ih zadesiti već im je pokušati objasniti, kao npr. “To će boljeti kao ubod komarca.” Takođe, stomatolog može prilikom naručivanja pacijentu dati savjete kako bi ga psihički pripremio na predstojeći pregled. U sprječavanju dentalne anksioznosti pomaže i odvraćanje pažnje. Pokušajte tokom pregleda razmišljati o nečem drugom, a mogu vam pomoći i slušalice preko kojih možete slušati svoje najdraže pjesme. Antistres loptica, takođe, može ublažiti strah pa je možete nositi sa sobom na pregled i stiskati je kada ste nervozni.

Dr Radmila Milić (Foto: privatna arhiva)

Stomatolog kao psiholog
Poznato je da psiholozi liječe razne fobije kao što su strah od visine, zatvorenog prostora ili strah od prljavštine. No u borbi protiv straha od stomatološkog pregleda najbolje će pomoći sam stomatolog. S dentalnom anksioznosti, strahom ili fobijom susreću se svi, bez obzira na dob i pol. Strahovi su podjednako prisutni kod djece i odraslih, muškaraca i žena, a ne biste vjerovali, ponekad ih imaju i stomatolozi. Povezanost stomatologa i pacijenta može čitav proces učiniti ugodnijim i podnošljivijim. Prijateljski odnos, pokoja šala, srdačnost, osmijeh i ljubaznost te nadasve opreznost stomatologa riješit će problem.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

Stomatolozi – niko neće ostati nezbrinut, veže nas Hipokratova zakletva

Epidemija koronavirusa u našoj zemlji, poremetila je funkcionisanje stomatoloških ordinacija. Rade samo one koje imaju potpisan ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje...

Novi cjenovnik Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za usluge osnovne stomatološke zaštite

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore odredio je novce cijene usluga za osnovnu stomatološku zaštitu. Ove cijene važe od 1. marta.

CAD/CAM – Budućnost u sadašnjosti

CAD/CAM tehnologija već 40 godina nalazi široku primjenu u raznim dijelovima civilizacijskog progresa. Njena primjena u stomatologiji bila je samo pitanje vremena....

Nova klasifikacija parodontnih i periimplantatnih bolesti i stanja

Od sredine prošlog vijeka klasifikacija parodontnih bolesti i stanja stalno se mijenjala u skladu s novim naučnim saznanjima. Još od antičkih vremena...
- Advertisment -