NaslovnaRiječ stomatologaVodice za usta – terapija, a ne prevencija!

Vodice za usta – terapija, a ne prevencija!

- Advertisement -

Skoro uvijek kada pričam o oralnoj higijeni, dobijem pitanja poput: “Koju vodicu za usta da koristim?” ili “Koja pasta je najbolja?”. Nikad ne čujem “Perem li dobro zube?” ili “Mogu li nekako poboljšati svoju tehniku pranja zuba?”.

Vodice za usta su, da li radi jednostavnosti upotrebe, zabave, finog okusa, praktičnosti ili čega već, sigurno jedno od najpopularnijih sredstava za oralnu higijenu. Koriste se u velikim količinama, nose na putovanja, postoje čak i džepne verzije da su vam uvijek pri ruci i slično. Međutim, istina oko njih je vrlo poražavajuća – većina njih ne radi apsolutno ništa. Da krenemo ispočetka.

- Advertisement -
Foto: mojosmijeh.com

Da bi bilo koje medicinsko sredstvo djelovalo, bio to lijek, suplement, preparat, mora da ima aktivni sastojak. Dakle, nešto što zapravo nešto radi. U Andolu je to acetilsalicilna kiselina, u Brufenu ibuprofen, u Gengigelu hijaluronska kiselina, u pastama fluoridi i tako dalje. U vodicama za usta to je hlorheksidin. Taj sastojak nešto radi. Dakle, dovodi do nekih promjena koje će poboljšati stanje u usnoj duplji.

Hlorheksidin djeluje razarajuće na bakterije, i na taj način, kad koristite vodicu koja sadrži ovaj sastojak, vi ustvari hemijskim putem uništavate bakterije koje su se naselile na njima najdražim mjestima – vratovi zuba, jamice, fisure, prostori između zuba. Bakterijska flora se, ukoliko je usna duplja zdrava, može (i treba) poremetiti pravilnom tehnikom četkanja.

- Advertisement -

Vodice za usta su pomoćna sredstva za higijenu, odnosno uključuju se u higijenu po potrebi, kada postoji oboljenje desni, potpornog aparata zuba, ako negdje ne možemo dohvatiti neko mjesto četkicom i slično. Vrlo je bitno, ako koristite vodicu sa aktivnim sastojkom, da to bude određena koncentracija. Nikada koncentraciju nemojte određivati sami. To uvijek treba da odredi stomatolog, jer ne treba pretjerivati ni u čemu, jer je to ipak u neku ruku lijek.

Foto: mojosmijeh.com

Šta ako vodica nema aktivan sastojak?
Onda nema efekta. Takvom vodicom dobijate trenutno osvježen dah, koji prolazi za par minuta i to je sve, a vi ostajete oduševljeni osjećajem u ustima. Ono glavno niste uradili – niste djelovali na bakterije jer nije ni imalo šta da djeluje na njih ako nemaju aktivni sastojak. Sve to možete dobiti i žvakom, bombonom ali i običnim četkanjem.

Ne vodicama sa alkoholom!
Vjerovatno mislite kako je alkohol super stvar u usnoj duplji jer će ubiti bakterije i dezinfikovati usnu šupljinu. Vrlo je važno imati na umu da usta nisu sterilna sredina – dakle vi ne možete nikako eliminisati sve bakterije iz usta, niti je to poželjno. One su tu kao zaštitna odbrambena flora usne duplje koja je brani od loših patogenih bakterija.

Vodicama za usta sa alkoholom dobijate onaj trenutni wow efekat kao da je bomba eksplodirala u ustima i mislite da ste nešto postigli. Čisti marketinški trik. Međutim kod ovih vodica, nije čak ni da niste nešto postigli kao kod onih koji nemaju aktivan sastojak, već naprotiv, učinili ste samo loše svojoj sluznici koja se suši pod uticajem alkohola, pljuvačka se manje luči i nema spiranja sa površine zuba pa se plak i više zadržava na zubima.

Kada vam je vodica potrebna?
Ako imate upalu desni, gingivitis ili parodontopatiju, pa je pored mehaničkog četkanja higijenu potrebno dopuniti i hemijskim eliminisanjem bakterija. U zavisnosti od stepena oboljenja koristi se i različita koncentracija. Vodice ne treba tek tako koristiti kad se sjetite – stomatolog će vam propisati tačnu dozu, vrijeme korištenja i dinamiku i toga treba da se pridržavate.

Mogu li vodice naštetiti?
Zavisi šta ima za aktivni sastojak. Svaka u velikoj količini može imati nuspojave, ali one sa alkoholom svakako najlakše oštete sluznicu. Ni pretjerana količina hlorheksidina nije dobra – od njegove česte i velike upotrebe zubi mogu da požute. Vodicu sa hlorheksidinom ne morate da koristite svakodnevno – to je dodatna mjera higijene. Dovoljno je 3-4 puta sedmično, jer nema potrebe da se koristi često ako nije dio terapije. Ono najvažnije za kraj, da se dobro zapamti.

Ako koristite vodice sa hlorheksidinom, uvijek ih koristite sat vremena nakon četkanja zuba, jer Natrij Luaril Sulfat u pastama za zube neutrališe njegovo dejstvo, tako da niste ništa uradili. I da. Bolje je da uložite u dobru četkicu i naučite pravilnu tehniku četkanja, nego da dajete novac na skupe paste koje su sličnog sastava i vodice koje nemaju efekta, ili naprotiv narušavaju stanje sluznice.

Izvor: Moj osmijeh

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -