NaslovnaSavjetiSmeta Vam razmak između zuba? Imamo sasvim bezbolno rješenje

Smeta Vam razmak između zuba? Imamo sasvim bezbolno rješenje

- Advertisement -

Razmak između zuba je česta pojava kako kod odraslih, tako i kod djece. Neki ljudi su bez razmaka potpuno nezamislivi, pa čak i ako se odluče da mijenjaju svoje zube i dalje traže da taj razmak postoji, dok nekima itekako smeta.

U svakom slučaju, važno je da znate da je razmak između zuba riješiv, te da ukoliko se zbog njega budete ikada osjećali loše – trk kod zubara.

Za početak, da objasnimo zbog čega se uopšte javlja.

Držite zube „pod konac“ i recite zbogom svim nečistoćama

Kao i velikog broja stvari, uzrok može biti genetika pa se često dešava da pacijent naslijedi široku vilicu a sitne zube, nedostatak zuba, široku resicu i slično. Iako se razmak može javiti bilo gdje u vilici, najčešći je između gornjih prednjih zuba. Razmak zuba zove se dijastema. Osim genetike, nešto što može da se javi kao urok je i:

  • Paradontoza
  • Ortodonstska anomalija
  • Izražene resice u usnoj duplji
  • Loše oralne navike.

Pretpostavljamo da Vam je ovo posljednje ostalo nedorečeno. Pa da vidimo, šta to znači loše oralne navike.

Loše oralne navike najčešće su uzrok kod djece zato što pod lošim oralnim navikama podrazumijevamo i sisanje palca što je čest slučaj kod djece, a potom i pretjerano korištenje cucle. U ovu grupu navika spadaju čak i grickanje donje usne, a neki stomatolozi u loše oralne navike ubrajaju i pirsing na jeziku.

Ono što treba da znate da ako imate razmak između zuba, trebalo bi malo više da povedete računa o oralnoj higijeni jer je održavanje higijene u predjelu dijasteme ponekada otežano.

Zbog toga, najefikasnije rješenje jeste proteza. Proteza vremenom vrati zube u prirodan položaj pa se taj razmak vremenom smanjuje.

Jeste li oprali jutros četkicu za zube i znate li kako se pravilno održava?

Osim proteze, ovaj problem moguće je riješiti i pomoću vinira tako što će oni vizuelno proširiti površinu sjekutića i razmak će na taj način biti znatno smanjen i gotovo uklonjen. Postoji i folija za ispravljanje zuba koja je jedno od najmodernijih rješenja jer su udobne i potpuno nevidljive.

Ukoliko je uzrok dijasteme resica biće potrebna manja hiruška intervencija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -