NaslovnaZanimljivostiViše od 32 zuba u vilici? Nije čudo nego mogućnost

Više od 32 zuba u vilici? Nije čudo nego mogućnost

- Advertisement -

Danas je 29. februar, dan „viška“ koji nam donosi svaka prestupna godina. Kada se ovim datumom „poigramo“ u stomatologiji, onda pričamo o višku zuba u vilici.

Nekoliko je primjera posljednjih godina i u okruženju i svijetu, da su se stomatolozi susretali sa pacijentima koji su imali više zuba nego uobičajena 32 u vilicama.

Foto: novosti.rs

Jedna Splićanka je prije par godina osjetila bol i počele su desni da još otiču. Kada je otišla kod stomatologa i snimila vilicu, utvrđeno je da joj raste „devetka“ koja je guralala sve ostale zube prema sredini vilice.

Da ljudima raste deveti zub, zaista je rijetka pojava i javlja se jednom kod više hiljada pacijenata koji dolaze u stomatološke ordinacije.

Vivek (Foto: jutarnji.hr)

U Indiji su zabilježena tri slučaja viška zuba.

Sedmogodišnji dječak Vivek je imao jaku glavobolju i nakon pregleda i operacije iz vilice mu je izvađeno čak 80 zuba.

Deset godina starijem dječaku Ašiku Gavaiju su izvađena čak 232 zuba, a posljednji takav slučaj je od prošle godine.

Ašik Gavai u stomatološkoj ordinaciji (Foto: kurir.rs)

P. Ravindranata (7) su roditelji doveli na pregled zbog otekline i boli u predijelu donje vilice. Rendgenski snimak i CT pretraga su u dječakovim ustima otkrili “tvorevinu sličnu kesici” sa više od 500 zuba. Bilo ih je tačno 526, a bili su različite veličine – od 0,1 do 15 milimetara.

Ašik Gavai (Foto: atvbl.com)

Kada govorimo o višku zuba, nekada je čovjek imao 44 zuba u stalnoj denticiji. Evolucijom je došlo do smanjenja broja zuba i to tako da su uvijek nestajali posljednji iz iste grupe.

Pojava viška zuba u vilici se stručno naziva hiperdoncija. Prekobrojni zub najčešće se javlja između gornjih središnjih sjekutića i naziva se meziodens. Takav zub vrlo često ne nikne poput ostalih, već ostane u kosti i može uticati na položaj središnjih sjekutića.

P. Ravindranata (Foto: blic.rs)

U slučaju da ometa normalno smještanje trajnih sjekutića nakon nicanja, preporučuju se da se meziodens izvadi manjim oralno-hirurškim zahvatom.

Prekobrojni zubi se ponekad mogu javiti i na drugim mjestima u gornjoj ili donjoj vilici, a ponekad niknu u usnu šupljinu, ali u većini slučajeva ostanu retinirani u kosti. Ti zubi se obično pojavljuju kod odraslih, a dvostruko se češće pojavljuju kod muškaraca nego kod žena.

Zubi P. Ravindranata (Foto: b92.net)

Hiperdoncija obično nije bolna. Međutim, ponekad dodatni zubi mogu izvršiti pritisak na vilicu i desni, čineći ih oteklim i bolnim. Prenatrpanost izazvana hiperdoncijom, takođe, može učiniti da vaši trajni zubi izgledaju krivo.

Dok neki slučajevi hiperdoncije ne trebaju liječenje, drugi zahtijevaju uklanjanje dodatnih zuba. Vaš stomatolog će vjerovatno preporučiti uklanjanje dodatnih zuba ako: postoji osnovno genetsko stanje zbog čega se pojavljuju dodatni zubi, ne možete žvakati pravilno ili ako vam dodatni zubi režu usta dok žvaćete ili ako osećajte bol ili nelagodu zbog prenatrpanosti vilice.

Zdenka Jončić (Foto: 24sata.hr)

Teško ćete pravilno četkati zube zbog dodatnog ili dodatnih zuba, što može dovesti do propadanja zuba ili bolesti desni. Ako dodatni zubi počinju da utiču na zubnu higijenu ili druge zube, najbolje je da ih uklonite što je prije moguće.

Ovo će vam pomoći da izbjegnete trajne efekte, poput bolesti desni ili iskrivljenih zuba. Mnogim ljudi sa hiperdoncijom ne treba nikakav tretman. Drugi će, možda, morati da uklanjaju neke ili sve dodatne zube, kako bi izbjegli bilo kakve druge probleme.

Snimak vilice Zdenke Jončić (Foto: 24sata.hr)

Nadamo se da nemate zube viška ali za svaki slučaj obavezno obavijestite stomatologa o bilo kakvim osećajima bola, nelagodnosti ili oteklina u ustima.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -