NaslovnaSavjetiUzroci lošeg zadaha ujutro i kako ga se riješiti

Uzroci lošeg zadaha ujutro i kako ga se riješiti

- Advertisement -

Svi znamo koliko je važno da operemo zube ujutro kad se probodimo. Osim što u je u pitanju dobra praksa u održavanju oralne higijene koja održava naše zube u najboljem stanju, ovo pomaže i da se oslobodimo onog užasnog jutarnjeg zadaha, koji je nešto sa čim se svi borimo. Neki ipak više od drugih.


Britanski stomatolog Ričard Markes ukazao je na par naučnih objašnjenja zašto vaš zadah ujutro može biti mnogo gori nego kod recimo vašeg partnera, što srećom znači da se na tome može i raditi kako bi se stanje popravilo. On je kazao da su glavni uzroci lošeg zadaha ujutro loša oralna higijena, dehidracija, konzumiranje hrane i pića koji imaju jak miris i suva usta.

U razgovoru za britanski Metro, dr Markes je objasnio da su za loš zadah ujutro najčešće kriva suva usta, a do tog stanja dolazi ako se spava otvorenih usta. Pljuvačka u ustima se na taj način osuši, što omogućava bakterijama da se zalijepe za zube i desni, umjesto da se isperu, a produkt svega je lošiji zadah nego inače kad se probudite.

Sa svakim od potencijalnih uzroka lošeg zadaha, srećom, moguće je izboriti se. Stomatolog preporučuje korišćenje nazalnih dekongestiva koji vam mogu pomoći da dok spavate dišete na nos, umjesto na usta. Markes je takođe poručio da čistač (strugač) jezika sprječava nakupljanje bakterija.

Ako ostanete hidrirani i pratite zdravu i izbalansiranu dijetu, umanjićete šanse da vam ujutro zadah postane baš loš. Održavanje oralne higijene je, naravno, ključno. To znači da morate prati zube makar dva puta dnevno, čistiti ih koncem i koristiti sredstvo za ispiranje usta.

“Ako i dalje budete imali loš zadah ujutro, koji opstaje nekoliko sedmica, to bi mogao biti znak zdravstvenih problema sa vašim zubima i desnima, kao što su bolesti desni, karijes i infekcije. Svakodnevno posjećujte stomatologa kako bi se pobrinuli da vam se ovakvi problemi ne dese neopaženo”, zaključuje Markes.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -