NaslovnaZanimljivostiU šta uložiti, pramenove ili plombu

U šta uložiti, pramenove ili plombu

- Advertisement -

Iako u Crnoj Gori i okruženju građani često pozivaju na zdravlje i važnost njegovog očuvanja, u poslednje vrijeme ipak se često javljaju kritike na račun cijena stomatoloških usluga.

Kako su plombe, implantati, krunice, proteze i fiksni ili mobilni aparati dugotrajniji od kozmetičkih „zahvata“ i čuvaju naše oralno zdravlje najmanje za period od 10 godina odlučili smo da uporedimo cijene iz stomatoloških ordinacija i frizerskih salona.

Foto: zdravokorisno.com

Jasno je da frizura i slični detalji čine dosta kada je riječ o izgledu, ali zamislite se na primjer, bez prednjih zuba ili sa crnim karioznim zubima. Frizura ili sređeni nokti to sigurno ne mogu da zamaskiraju.

Kao što smo rekli, stomatolozi nam čuvaju i zdravlje i lijep osmjeh, dok su kozmetičke i slične korekcije mnogo, mnogo kraćeg roka – složićemo se da je 10-20 dana manje od 10-15 godina odnoso 3650-5500 dana.

Ako mislite da vam spoljašnji izgled ne zavisi od oralnog zdravlja razmislite još jednom.

A sada uporedite cijene frizersko-kozmetičkih salona i stomatoloških ordinacija.

  • Šišanje 7-10 eura (traje 15-20 dana) – Plomba  20-30 eura (traje 5-10 godina)
  • Feniranje 6-10 eura (traje 15-20 dana) – Zalivanje fisura 10-20 eura (spašava zub i zavisi od održavanja higijene)
  • Pramenovi 40-70 eura (traje od 2-3 mjeseca) – CAD/CAM Inlej – 150 eura (može trajati dok ste živi)
  • Mini val 50-80 eura (traje nekoliko mjeseci) – Čišćenje zubnog kamenca 20-50 eura (zavisi od oržavanja higijene)
Foto: dudental.rs

U današnjem svijetu estetski momenat je na prvom mjestu (i stomatologija se ubrzano razvija u tom pravcu). To znači da svi moraju voditi računa o urednoj frizuri, odjeći, obući, noktima… ali to ništa ne vrijedi ako morate da se smijete sa rukom preko usta kako bi sakrili ono što se nekad zvalo lijep osmjeh, ili zamaskirali neprijatan zadah zbog pokvarenog zuba.

I kod stomatologa, naravno ima, cijena od kojih se zavrti pamet ali složićemo se da je zdravlje ipak na prvom mjestu. Niko nas ne tjera da radimo implantate od 800 i više eura, ili CAD/CAM krunice i slične stomatološke usluge i proizvode – ali ono što svakako moramo je da se trudimo da očuvamo zdravlje kako ne bi došli u situaciju da nam jedna posjeta zubaru donese glavobolju zbog novih troškova.

I da ne zaboravimo, stomatolozi ne naplaćuju samo materijal, iza njih stoje godine školovanja i odricanja koji su potrebni da bi se na kraju bavili svojim plemenitim pozivom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -