NaslovnaZanimljivostiStomatolozi mogu da pomognu u ranom otkrivanju srčanih oboljenja

Stomatolozi mogu da pomognu u ranom otkrivanju srčanih oboljenja

- Advertisement -

Prema rezultatima švedskog istraživanja, stomatolozi mogu imati važnu ulogu u očuvanju života svojih bolesnika prepoznajući bolesnike s rizikom od srčanog udara (infarkt miokarda) koje bi upućivali na dalja stručna ispitivanja, piše Journal of the American Dental Association.

Istraživanje koje je uključivalo 200 pacijenata privatnih stomatoloških ordinacija u Švedskoj (101 ženu i 99 muškaraca), čiji su stomatolozi koristili računrski sistem “HeartScore” kako bi izračunali rizik bolesnika za umiranje od srčanog udara tokom narednih deset godina.

“HeartScore” je osmislilo Evropsko društvo za kardiologiju, a funkcioniše tako što mjeri rizik za razvoj kardiovaskularne bolesti osoba od 45 do 65 godina uzimajući u obzir dob, pol, ukupan nivo holesterola, sistolički pritisak i činjenicu da li je pacijent pušač ili nepušač.

“HeartScore” je izračunat za svakog ispitanika, a onima kod kojih je izmjeren iznos od 10 osto i više preporučeno je da potraže stručnu medicinsku pomoć.

Dvanaest ispitanika iz istraživanja, imali su HeartScore koji je iznosio 10 odsto ili više. Zanimljiva je i činjenica da je riječ o muškarcima, dok su sve žene koje su bile uključene u istraživanje imale su Heartscore od pet odsto ili manje. Od dvanaest muških ispitanika s HeartScorom 10 odsto ili više, devet je potražilo pomoć kod lijekara koji je odredio dalje pretrage za šest ispitanika. Dva ispitanika nisu tražila dalju medicinsku pomoć, a stomatolog je jednog ispitanika naveo na prestanak pušenja.

Autori istraživanja zaključuju da stomatolozi mogu koristiti sistem kako bi prepoznali bolesnike koji nisu svjesni svog rizika za razvoj ozbiljnih komplikacija kao rezultat kardiovaskularne bolesti i kod kojih je potrebna medicinska intervencija. Autori su takođe komentarisali da se prema novijim podacima koji upućuju na povezanost između oralnih i ne oralnih bolesti, i s mogućnošću izvođenja testova u ordinaciji za bolesti kao što su kardiovaskularna bolest i dijabetes, stomatolozi nalaze u povoljnoj poziciji za poboljšanje opšteg zdravlja i dobrobiti svojih bolesnika.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -