NaslovnaSavjetiŠta kamenac radi zubima i zašto ga ne možete ukloniti u kućnim...

Šta kamenac radi zubima i zašto ga ne možete ukloniti u kućnim uslovima?

- Advertisement -

Kamenac je u većini slučajeva neprijatelj broj u borbi za blistav osmijeh.

On je, najprostije rečeno, ona tvrda naslaga na zubima koju ne možete da uklonite četkicom. Njegovu osnovu čini dentalni plak, ali zubni kamenac je izuzetno tvrd iako se možda tako ne čini.

Ono što je bitno u borbi sa kamencem je prvenstveno preventiva. Ukoliko znate koja četkica Vam odgovara, te koja pasta i konac i redovno održavate higijenu zuba na pravilan način, već ste bitno smanjili mogućnost nastajanja kamenca. Ovo ne znači garanciju da se on neće javiti pa se ipak jednom do dva puta godišnje preporučuje stomatološka kontrola ovim povodom.

Ali nema razloga za brigu i strah – ako dođete kod zubara i on Vam saopšti da je kamenac prisutan na Vašim zubima i desnima, slobodno se odmah odlučite za uklanjanje kamenca. Ono se izvodi uz pomoć UZ aparata i potpuno je bezbolno.

Važno je da znate da kamenac nećete ukloniti u kućnim uslovima ma koliko pokušavali to nekim alternativnim metodama, već možete samo iziritirati desni i zube.

Foto: Shutterstock

Kamenac se sastoji od neorganskih materija 70-90% (kalcijum, fosfor i magnezijum) i organskih materija 10-30% (lipidi, mukopolisaharidi, ostaci hrane).  Taj podatak Vam vjerovatno ne govori mnogo, ali informacija koja može da Vam znači je ta da se mrlje još lakše i brže “lijepe” na već stvoren kamenac. Zato je važno da ovaj problem ne ignorišete.

Uklanjanje kamenca jedna je od najčešćih stomatoloških intervencija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -