NaslovnaSavjetiSmjernice nakon vađenja zuba

Smjernice nakon vađenja zuba

- Advertisement -

Postoji nebrojeno razloga zbog kojih se zubi trebaju vaditi. Iako one mliječne zube vadimo kao jako mali, može se dogoditi da zube zbog kvarova, lošeg rasta i brojnih drugih razloga, moramo i trebati da izvadimo.

Veoma čest razlog za vađenje zuba jeste taj da je zub poprilično oštećen, da je zahvaćen karijesom, i da se ne može popraviti. Osim toga, oni mogu da se vade i iz drugih razloga, kada je zbog lošeg kvaliteta potrebno zamijeniti ih ili napraviti drugačiju „organizaciju“ zuba u ustima.

Uputstva poslije vađenja zuba:
*Pošteda od fizičkih aktivnosti tj. mirovanje narednih 24 sata. Iako se osjećate dobro, fizička aktivnost se ne savjetuje u tom periodu.
*Kada se završi vađenje zuba, stomatolog preko rane stavlja gazu preko koje pacijent zagrize. Nju je potrebno držati minimun 20 minuta da stane krvarenje i stvori se koagulum.

*Zabrana ispiranja usta vodom ili drugim tečnostima. Kada se ispiraju usta, koagulum u rani se razlaže i izbacuje iz alveole koja ostaje prazna i suva. Kost ostaje nepokrivena i nezaštićena. Javljaju se jaki bolovi i stanje koje se naziva alveolitis. Zarastanje je usporeno.
*Nemojte pušiti narednih 48 sati, jer hemikalije iz dima mogu uticati na razlaganje koaguluma i iritirati kost. Sve to utiče na odloženo zarastanje rane.

*Sa konzumiranjem hrane počnite poslije prestanka dejstva anestezije. Moguće je da vam je dio usne i obraza utrnut i prilikom žvakanja se možete ugristi za taj predio, a da ne osjetite. Ugriz prilikom žvakanja je vrlo snažan i uzrokuje rane na mekom tkivu koje su vrlo neprijatne.

*Uzimajte lijekove kako je stomatolog prepisao. Za rutinsko vađenje zuba ne dajemo antibiotike, nemojte nikad uzimati antibiotike na svoju ruku, postoje razne vrste ovih lijekova i nisu svi podjednako efikasni protiv infekcija u regiji usta i zuba. Lijekovi protiv bolova ili analgetici se uzimaju po potrebi, a najčešće prepisivani su Brufen, Nimulid, Analgin…
*Ukoliko bol ne prolazi posle 48 sati, pojavio se otok ili je počelo krvarenje, nemojte čekati već se javite stomatologu radi dalje terapije.

Zarastanje rane poslije vađenja zuba
Poslije vađenja zuba, alveola ostaje prazna i popunjava se krvlju koja koaguliše. Formiranje koaguluma predstavlja početak zarastanja rane i on predstavlja matriks u kome bujaju vezivna vlakna, sitni krvni sudovi, itd. Epitelne ćelije sa ivica alveole se razmnožavaju i tako se ivice rane približavaju. Poslije otprilike godinu dana, kada bude završena osifikacija alveole, ona će izgubiti oko 50% visine koju je imala kada je zub bio u njoj.

Atrofija vilične kosti počinje poslije prvog vađenja i nastavlja se dalje kako pacijent vadi zube. Do skoro ovaj proces je bilo nemoguće zaustaviti, ali danas, upotrebom vještačke kosti, moguće je spriječiti atrofiju vilice i tako dobiti dobar estetski rezultat ili dovoljan volumen kosti za ugradnju implantata.

Komplikacije poslije vađenja zuba
Krvarenje: može se pojaviti ukoliko se pacijent ne pridržava datog uputstva. Gaza mora ostati preko rane čvrsto minimum 20 minuta. Pljuvačka koja je blago crveno obojena nije znak krvarenja. Ukoliko se pojavi, najbolje je da se javite stomatologu, u međuvremenu preko rane možete da zagrizete čistu maramicu. Poseban protokol rada je potreban kod pacijenata na antikoagulantnoj terapiji, sa hemoragijskim sindromom (hemofilija) i sl.

Infekcija: može nastati poslije vađenja, kada se pojavljuje otok, bol, sekrecija iz rane. Pored antibiotika, potrebno je lokalno tretirati ranu.
Otvoren sinus zapravo nije komplikacija ukoliko se odmah primijeti. Perforaciju treba zatvoriti gazom ili hirurški, šavovima. Ukoliko se otvor ne primijeti, mogu nastati komplikacije.
Zaostali djelići kosti – sekvestri ponašaju se kao strano tijelo i izazivaju bolove, gnojnu sekreciju, bujanje granulacionog tkiva.

Izvor: Stetoskop

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -