NaslovnaSavjetiKako se ponašati nakon vađenja zuba? Svi savjeti na jednom mjestu

Kako se ponašati nakon vađenja zuba? Svi savjeti na jednom mjestu

- Advertisement -

Stomatolog će vam na ranu staviti sterilnu gazu koju ćete 20 minuta držati čvrsto stisnutu između zuba, nakon toga je izbacite.

Ispiranje usta bilo kakvim rastvorima, tečnostima, čajevima i slično je apsolutno zabranjeno 24 sata poslije intervencije, kako se ne bi isprao krvni ugrušak.

Ranu ne dirajte prstima ili jezikom. Eventualno po preporuci stomatologa od sljedećeg dana mogu se koristiti vodice za ispiranje usta na bazi klorheksidina, čaj od žalfije ili eventualno gel za zubno meso u svrhu prevencije upale zbog nakupljanja hrane u rani.

Dok ne prođe dejstvo anestezije nemojte jesti, kako se ne biste ugrizli ili povrijedili. Zube možete prati uobičajeno, zubnom pastom i četkicom, ali izbjegavajte zonu gdje je izvađen zub. Prvih 48 sati izbjegavajte vruću hranu i piće, kao i intenzivnu fizičku aktivnost.

Ne grijati stranu na kojoj je rađena intervancija, izbjegavajte spavanje na toj strani. Kod otoka i krvarenja možete koristiti hladnu oblogu. Držati 10 do 15 minuta, pa isto toliko pauzirati.

Lijekove porotiv bolova piti po potrebi. Ne konzumirati lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol, Brufen..), zbog toga što uzrokuju produženo krvarenje.

Foto: hillsidedentalfineart.com
Foto: hillsidedentalfineart.com

Ne uzimati antibiotike bez konsultacije sa stomatologom! Spavanje na visokom uzglavlju može značajno doprinijeti umanjenju otoka.

Koristite jedan ili dva dodatna jastuka. Ukoliko se pojavi produženo krvarenje, temperature, gnoj, bolovi koji se ne smiruju nakon uzimanja analgetika hitno se javite stomatologu.

Izvor: ordinacija Maglajlić&Šunkić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -