fbpx
NaslovnaObavještenjaJezik vam može pokazati koliko ste zdravi

Jezik vam može pokazati koliko ste zdravi

Možda niste znali, ali i vaš jezik može biti izvor bakterija i indikator zdravlja. Jezik je plodno tlo za bezbroj bakterija koje mogu izazvati loš zadah. Znamo da zvuči grozno, ali je prekriven milionima živih organizama, uglavnom bakterijama koje mogu da izazovu mnoge zdravstvene probleme. Neke od ovih bakterija su korisne i pomažu vašem tijelu da svari proteine, ali postoje neke loše bakterije koje mogu da izazovu upalu grla ili infekciju uha.

Pored njihove namjene, bakterije žive i množe se u ustima, ispod površine jezika, na zadnjoj strani grla i krajnika. Bakterija se stvaraju iz hrane, a nagomilavanje “otpada” može da dovede do materijala neprijatnog mirisa. Da li znate razliku između zdravog jezika i jezika koji ukazuje na zdavstvene probleme? Zdrav jezik je ružičast, gladak i čist, bez ikakvih linija. Jezik sa žutim naslagama koje postaju tamnije, pokazuje da postoji porast u proizvodnji jedinjenja sumpora na vašem jeziku. Grub jezik sa linijama, je još jedan znak problema lošeg daha.

- Advertisement -

Linije i pukotine u vašem jeziku su savršene za uzgoj bakterija. Poznat kao „geografski“ jezik, sa puno linija, pukotina i naslaga. Ovakav jezik može biti uzrokovan određenim namirnicama, stresom, oboljenjima ili hormonalnoj neravnoteži. Šta uzrokuje nagomilavanje bakterija i loš dah?
Pasta za zube: Paste za zube koje sadrže kalijum laurilsulfat su loše za vaš jezik. One čak mogu da izazovu male rane u ustima. Dakle, pročitajte etiketu prije nego što kupite bilo koju pastu za zube.

Hrana bogata proteinima: Bakterije se hrane proteinima i to dovodi do lošeg zadaha.
Sokovi: Bakterije se proizvode u kiseloj sredini.
Slatkiši: Bakterije obožavaju šećere. Još jedna loša stvar u vezi slatkiša je da mogu izazvati bolest zuba, što takođe dovodi do lošeg zadaha.
Suva usta: ukoliko su vam usta stalno suva, to je savršeno plodno tlo za bakterije. Cigarete, alkohol i pojedine vrste lijekova, stvaraju suvu unutrašnjost usta.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -