NaslovnaObavještenjaPoremećaj viličnog zgloba

Poremećaj viličnog zgloba

- Advertisement -

Čak 70% ljudi je nekada doživjelo preskok viličnog zgloba, dok se kod 20 – 25 % javlja karakterističan zvučni efekat.

Prvi simptom ovog stanja jeste da se prilikom otvaranja vilice čuje zvuk krckanja u zglobu. Uz taj neobičan zvuk usljed pretjeranog naprezanja mišića može da se jave i grč, zamor i bol.

Bol, takođe može da se javi i kada je zglobni diskus izletio naprijed, pa zglobni nastavak vrši pritisak na zadnju zglobnu vezu gdje se nalaze krvni sudovi i nervni završeci. Poremećaj funcionisanja viličnog zgloba je složena pojava koja može da bude uzrokovana raznim faktorima.

Foto: orionsdental.com

Podsvjesno stezanje zubima tokom dana ili u snu uglavnom se smatra najčešćim uzročnikom. Drugi najčešći razlog je poremećaj zagrižaja i nepravilno žvakanje sa jedne strane vilica, ili samo prednjim zubima sa posljedičnim mikrotraumama u zglobu.

Među razlozima je i trauma, a tek na posljednjem mjestu urođeni faktori. Najbitnija je prevencija! Vaš izabrani stomatolog trebalo bi da Vas posavjetuje da nadomjestite zube koji nedostaju, da nesvjesno ne stežete vilicu u toku dana i grčite njene mišiće i da vam skrene pažnju kakav Vam je zagrižaj i kakvim ponašanjem bi trebalo da ga, eventualno, ispravljate.

Izvor: Instagram/ordinacija Maglajlić&Šunkić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -