NaslovnaObavještenjaŠta je temporomandibularni poremećaj?

Šta je temporomandibularni poremećaj?

- Advertisement -

U temporomandibularni poremećaj spadaju problemi, bol, sa temporomandibularnim zglobom, odnosno zglobom vilice kao i sa mišićima lica zaduženim za žvakanje.

Neka istraživanja pokazuju da 20 do 30 posto ljudi ima simptome TMP-a, pri čemu su žene tri puta podložnije ovom poremećaju od muškaraca.

Foto: bluetoothdental.com.au

Struktura ligamenta koji drži disk u položaju između lopte i ležišta drugačija je kod žena, usljed čega su žene podložnije dislokaciji diska, što opet ima za posljedicu TMP.

Smatra se i da hormon estrogen ima izvjestan uticaj na učestaliju pojavu ovog poremećaja kod žena. Temporomandibularni poremećaj je opšti termin koji obuhvata više poremećaja od kojih svaki ima i svoje posebno ime.

Koji su uzroci bola u vilici?
*Povreda vilice, bilo kao posljedica direktnog udarca ili usljed dugotrajnog škrgutanja zubima i stiskanja vilice (bruksizam).
*Napetost i stres koji dovode do grčeva u mišićima.
*Nepravilan raspored zuba.

Foto: uth.edu

*Artritis viličnog zgloba (reumatoidni ili osteoartritis)
*Tumor viličnog zgloba.
Koji su simptomi TMP-a?
*Bol i osjetljivost u predjelu ispred uva koji se javlja pri žvakanju, govoru i otvaranju usta,
*Ukočena vilica u otvorenom ili zatvorenom položaju, ili bar osećaj ukočenosti,
*Grčevi u mišićima lica koji otežavaju otvaranje ustai ili izazivaju osjećaj da se gornji i donji zubi mimoilaze

Glavobolje koje počinju u predjelu ispred uva, a zatim se šire na ostatak glave i vrata. Osobe sa TMP-om često pri otvaranju i zatvaranju vilice čuju škljocanje, krckanje ili pucketanje ili imaju osjećaj struganja u vilici.

Foto: mdrn-dental.com

Kod TMP-a bitno je utvrditi koliko dugo postoje simptomi i kada se javljaju. Rentgenski snimak zgloba će pokazati da li je u konkretnom slučaju temporomandibularnog poremećaja problem sa mišićima ili su pogođene kosti i disk zgloba.

U slučaju potrebe, obaviće se i pregled magnetnom rezonancom i skenerom za detaljnji presjek stanja viličnog zgloba. Neke bolesti, poput artritisa, infekcije sinusa, zubobolje, bolova u uvu i neuroloških problema mogu imati iste simptome kao i temporomandibularni poremećaj te je potrebno sprovesti i odgovarajuće testove kako bi se eventualno potvrdilo njihovo postojanje.

Dužina liječenja TMP?
TMP može da traje, u zavisnosti od uzroka, od nekoliko nedelja (kod povrede vilice) do nekoliko mjeseci, pa i godina, u slučaju artritisa i bruksizma.

Foto: prairiedental.com

TMP izazvan bruksizmom može da se otkloni upotrebom štitnika za zube ili uloška kojim se menja položaj vilice (vilica se gura napred). Promjena položaja vilice smanjuje pritisak na vilični zglob.

U nekim slučajevima poželjno je potražiti i pomoć psihologa kako bi se otklonio stres koji može da se javi kao jedan od uzročnika TMP-a. Liječenje TMP-a zavisi od njegovog uzroka. U najvećem broju slučajeva primjenjuju se klasične metode u koje spadaju:

*Meka hrana – treba izbjegavati tvrdu i krckavu hranu. Hranu treba isjeckati na sitne komade i žvakati zadnjim zubima. Izbjegavati velike komade hrane poput debelog sendviča.
*Fizikalna terapija – zagrijavanje, masaža i ultrazvuk.
*Štitnik za zube ili uložak koji će spriječiti škrgutanje zubima i stiskanje

Foto: devotedfamilydental.com

*Terapije za smanjenje stresa uključujući psihološko savjetovanje.
*Tablete protiv bolova
*Lijekovi protiv upala
*Lijekovi za opuštanje mišića
*Prilagođavanje zagriza
*Zamjena izgubljenog zub

Posljednje rješenje je operacija. Kod artroskopske operacije oko viličnog zgloba se naprave dva ili tri zareza kroz koje se u zglob uvodi sićušna kamera i hirurški instrumenti. Upaljeno tkivo se otklanja i zglob ispira.

Agresivnija intervencija neophodna je kada je vilica ukočena usljed dislokacije ili ožljka diska. Hirurg će u tom slučaju ukloniti disk.

Kada potražiti profesionalnu pomoć?
Pomoć stomatologa treba potražiti kada:
*su pokreti vilice ograničeni, postoji povreda vilice kod koje bol ne jenjava i pored višednevne upotrebe analgetika,
*postoji otok u predjelu viličnog zgloba,
*bolovi u vilici onemogućavaju osobu da spava i jede,
*postoje česte glavobolje.

Izvor: ordinacija Smile Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -