NaslovnaObavještenjaTemporomandibularni poremećaj - šta je, uzroci, simptomi i način liječenja

Temporomandibularni poremećaj – šta je, uzroci, simptomi i način liječenja

- Advertisement -

Temporomandibularni poremećaj (TMP) obuhvata različite kliničke dijagnoze orofacijalnog bola koji nastaje u žvačnim mišićima, viličnom zglobu i okolnim strukturama. Temporomandibularni poremećaj (TMP) najčešći je uzrok facijalnog bola nakon zubobolje. Smatra se da 75 % populacije ima neki od simptoma TMP-a barem jednom u životu, ali samo 10 % njih zadovoljava kriterijume za postavljanje dijagnoze. TMP uglavnom pogađa žene (četiri puta češće od muškaraca), najčešće u dobi od 20 do 50 godina. Uzrok je multifaktorijalan, sa posebnim naglaskom na smetnje okluzije, nepodesne navike i emocionalni stres.

Broj pacijenata sa simptomima TMP-a povećava se, najvjerojatnije zbog veće psihičke napetosti današnjeg načina života. Nekada su se koristili različiti nazivi za taj poremećaj: Costenov sindrom, temporomandibulrni sindrom, miofascijalni bol… S obzirom na osnovni uzrok poremećaja, TMP se može podijeliti na:
a) miogeni poremećaj (uzrok u žvačnim mišićima)
b) artrogeni poremećaj (uzrok u samom zglobu).
Oba uzroka mogu biti prisutna istovremeno, što otežava dijagnostički postupak. Miogeni uzrok je puno češći; postoje brojni etiološki faktori za njegov nastanak, od kojih su najčešći bruksizam i stiskanje zuba u stresnim i anksioznim situacijama. Posljedica tih nepodesnih navika je grč žvačne muskulature i mišićna hiperfunkcija (napetost mišića). Artrogeni uzrok poremećaja koji se najčešće javlja je dislokacija diska, a potom degenerativne promjene zgloba. Dislokacija diska u većini slučajeva događa se prema naprijed. Temporomandibularni zglob može biti zahvaćen i reumatoidnim artritisom, infekcijom, neoplazmom ii drugim bolestima, ali to u praksi nije često.

Simptomi
*bol u predjelu lica
*bol vilice ili ušiju
*glavobolje (često slične migreni)
*bol i pritisak iza očiju
*pucketanje prilikom otvaranja ili zatvaranja usta
*povremeno ispadanje donje vilice iz ležišta
*bolna osjetljivost mišića vilice
*problemi sa žvakanjem ili odgrizanjem
*oticanje lica
*iznenadna promena zagrižaja, tj. okluzije
Dijagnostika
Temporomandibularni poremećaj se može dijagnostifikovati na tri načina: rendgen snimkom, pregledom oralnog hirurga i pregledom maksilofacijalnog hirurga.

Liječenje
Liječenje TMP-a zavisi od njegovog uzroka. U najvećem broju slučajeva primjenjuju se klasične metode u koje spadaju:
*Meka hrana – treba izbjegavati tvrdu i krckavu hranu. Hranu treba isjeckati na sitne komade i žvakati zadnjim zubima. Izbjegavati velike komade hrane poput debelog sendviča.
*Fizikalna terapija – zagrijavanje, masaža i ultrazvuk.
*Štitnik za zube ili uložak koji će spriječiti škrgutanje zubima i stiskanje
*Terapije za smanjenje stresa uključujući psihološko savjetovanje
*Tablete protiv bolova
*Lijekovi protiv upala
*Lijekovi za opuštanje mišića
*Prilagođavanje zagriza
*Zamjena izgubljenog zuba
Posljednje rješenje je operacija. Kod artroskopske operacije oko viličnog zgloba se naprave dva ili tri zareza kroz koje se u zglob uvodi sićušna kamera i hirurški instrumenti. Upaljeno tkivo se otklanja i zglob ispira. Agresivnija intervencija neophodna je kada je vilica ukočena usljed dislokacije ili ožljka diska. Hirurg će, u tom slučaju, ukloniti disk.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -