Temporomandibularni poremećaj – šta je, uzroci, simptomi i način liječenja

  Temporomandibularni poremećaj (TMP) obuhvata različite kliničke dijagnoze orofacijalnog bola koji nastaje u žvačnim mišićima, viličnom zglobu i okolnim strukturama. Temporomandibularni poremećaj (TMP) najčešći je uzrok facijalnog bola nakon zubobolje. Smatra se da 75 % populacije ima neki od simptoma TMP-a barem jednom u životu, ali samo 10 % njih zadovoljava kriterijume za postavljanje dijagnoze. TMP uglavnom pogađa žene (četiri puta češće od muškaraca), najčešće u dobi od 20 do 50 godina. Uzrok je multifaktorijalan, sa posebnim naglaskom na smetnje okluzije, nepodesne navike i emocionalni stres.

  Broj pacijenata sa simptomima TMP-a povećava se, najvjerojatnije zbog veće psihičke napetosti današnjeg načina života. Nekada su se koristili različiti nazivi za taj poremećaj: Costenov sindrom, temporomandibulrni sindrom, miofascijalni bol… S obzirom na osnovni uzrok poremećaja, TMP se može podijeliti na:
  a) miogeni poremećaj (uzrok u žvačnim mišićima)
  b) artrogeni poremećaj (uzrok u samom zglobu).
  Oba uzroka mogu biti prisutna istovremeno, što otežava dijagnostički postupak. Miogeni uzrok je puno češći; postoje brojni etiološki faktori za njegov nastanak, od kojih su najčešći bruksizam i stiskanje zuba u stresnim i anksioznim situacijama. Posljedica tih nepodesnih navika je grč žvačne muskulature i mišićna hiperfunkcija (napetost mišića). Artrogeni uzrok poremećaja koji se najčešće javlja je dislokacija diska, a potom degenerativne promjene zgloba. Dislokacija diska u većini slučajeva događa se prema naprijed. Temporomandibularni zglob može biti zahvaćen i reumatoidnim artritisom, infekcijom, neoplazmom ii drugim bolestima, ali to u praksi nije često.

  Simptomi
  *bol u predjelu lica
  *bol vilice ili ušiju
  *glavobolje (često slične migreni)
  *bol i pritisak iza očiju
  *pucketanje prilikom otvaranja ili zatvaranja usta
  *povremeno ispadanje donje vilice iz ležišta
  *bolna osjetljivost mišića vilice
  *problemi sa žvakanjem ili odgrizanjem
  *oticanje lica
  *iznenadna promena zagrižaja, tj. okluzije
  Dijagnostika
  Temporomandibularni poremećaj se može dijagnostifikovati na tri načina: rendgen snimkom, pregledom oralnog hirurga i pregledom maksilofacijalnog hirurga.

  Liječenje
  Liječenje TMP-a zavisi od njegovog uzroka. U najvećem broju slučajeva primjenjuju se klasične metode u koje spadaju:
  *Meka hrana – treba izbjegavati tvrdu i krckavu hranu. Hranu treba isjeckati na sitne komade i žvakati zadnjim zubima. Izbjegavati velike komade hrane poput debelog sendviča.
  *Fizikalna terapija – zagrijavanje, masaža i ultrazvuk.
  *Štitnik za zube ili uložak koji će spriječiti škrgutanje zubima i stiskanje
  *Terapije za smanjenje stresa uključujući psihološko savjetovanje
  *Tablete protiv bolova
  *Lijekovi protiv upala
  *Lijekovi za opuštanje mišića
  *Prilagođavanje zagriza
  *Zamjena izgubljenog zuba
  Posljednje rješenje je operacija. Kod artroskopske operacije oko viličnog zgloba se naprave dva ili tri zareza kroz koje se u zglob uvodi sićušna kamera i hirurški instrumenti. Upaljeno tkivo se otklanja i zglob ispira. Agresivnija intervencija neophodna je kada je vilica ukočena usljed dislokacije ili ožljka diska. Hirurg će u tom slučaju ukloniti disk.

  , , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.