NaslovnaObavještenjaPonovo se pomjera početak rada stomatoloških ambulanti u školama?

Ponovo se pomjera početak rada stomatoloških ambulanti u školama?

- Advertisement -

Mada je na sjednici prethodne Vlade u julu saopšteno kako će od januara 2024. stomatološke ordinacije ponovo početi sa radom u crnogorskim školama, do nove godine ostalo je još desetak dana, a nije započeta ni adaptacija prostorija.


Uprava za kapitalne projekte raspisala je krajem oktobra tender za adaptaciju stomatoloških ambulanti u 59 škola, ali je poništen jer nije bilo zainteresovanih ponuđača koji bi uradili taj posao za 880.000 eura, pišu Vijesti.

Povratak stomatologa u škole najavljen je još 2021. Otvaranje ambulanti je prvobitno planirano za 2022, zatim za septembar 2023, pa januar 2024, a sve su prilike da će ponovo biti pomjereno. U predlogu kapitalnog budžeta za 2024. je ponovo predviđeno pola miliona za ovaj projekat, od čega se 481 hiljada eura odnosi na građevinske objekte i radove.

Ministarstvo zdravlja je u avgustu 2021. formiralo radnu grupu za obezbjeđivanje uslova za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama. Takođe je formirana radna grupa za izradu analize o ispunjenosti uslova za otvaranje ambulanti u školama. Analiza je završena u februaru 2022. i pokazala je da u datom momentu realne uslove za otvaranje ambulanti ima 59 škola.

Predviđen je rad u dvije smjene u 11 škola, što znači da bi bilo potrebno formirati 70 timova koje čine doktor stomatologije i medicinska sestra. Međutim, do danas nije poznato ko će raditi u stomatološkim ambulantama u školama.

Planirana reforma stomatološke zdravstvene zaštite kojom bi za početak ambulante bile vraćene u svega 59 od 300 škola nije bila prihvatljiva za Stomatološku komoru, a sa predloženim modelom nijesu bili saglasni ni članovi Udruženja preventivnih i dječjih stomatologa.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -