fbpx
NaslovnaZanimljivostiOtkrivena vakcina koja sprječava parodontnu bolest

Otkrivena vakcina koja sprječava parodontnu bolest

- Advertisement -

Kompanija „SutroVak“ je razvila multivalentnu vakcinu koja se pokazala kao dobra zaštita protiv Porhiromonas gingivalisa, uobičajene bakterije za koju se vjeruje da je odgovorna za parodontne bolesti.

Kako je saopšteno, vakcina koristi tri rekombinantna Pg proteina – manji protein fimbrije (Mfa1), RgpA gingipain hemaglutininski domen 1 (HA1) i RgpA gingipain hemaglutininski domen 2 (HA2).

Ova kombinacija je dizajnirana da prekine formiranje biofilma između Pg i drugih oralnih bakterija koje stimulišu faktore koji dovode do progresije bolesti i zaobilaze imunitet čovjeka.

Korišćenje vakcine izaziva visok nivo Pg proteina specifičnih imunoglobulin G (IgG) antitijela, koja rezultiraju značajnom zaštitom.

-Tretman i prevencija progresije bolesti uzrokovane gingivalisom ima potencijal da značajno utiče na zdravlje zuba. Pokazalo se da je P gingivalis povezan sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, a nedavno i Alchajmerovom bolesti – rekao je doktor Džefri Fairman, suosnivač „SutroVak-a“ i autor studije.

Istraživanja su pokazala da vakcina može biti efikasan pristup za liječenje ili prevenciju parodontnih bolesti.

-Parodontna bolest pogađa preko 500 miliona ljudi širom svijeta, a više od polovine odraslih starijih od 40 godina pati od te bolesti. Ovi rezultati potvrđuju da pristup vakcinaciji može pružiti priliku za sprječavanje parodontalne bolesti”, izjavio je Grant Pikering, direktor i suosnivač „SutroVak-a“.

„SutroVak Mission“ je kompanija posvećena isporuci vakcina na bazi antigena za sprječavanje smrtonosnih zaraznih bolesti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -