NaslovnaZa pacijenteOrtopan snimak - cijena - Podgorica

Ortopan snimak – cijena – Podgorica

- Advertisement -

Ortopantomografija, poznata i kao panoramska radiografija ili skraćeno ortopan, široko je korišćena radiografska tehnika i odličan dijagnostički alat u stomatološkoj ordinaciji, budući da omogućava vizualizaciju elemenata koji se ne mogu vidjeti konvencionalnim intraoralnim ili ekstraoralnim tehnikama. U pitanju je pregledna kružna rendgenska slika na kojoj je vilica prikazana u potpunosti, a koristi se u slučaju mnogih oralnih bolesti.

Što je ortopan i čemu služi?

Ortopan je radiološka tehnika koja se koristi u stomatologiji, posebno u ortodonciji, koja omogućava dobijanje potpune panoramske slike zuba, donje i gornje vilice. Izvodi se pomoću posebne opreme nazvane ortopantomograf, koja može biti konvencionalna ili digitalna. Ova oprema je ključna za dijagnozu u stomatološkoj ordinaciji, a naširoko se koristi u oralnoj hirurgiji, implantologiji, ortodonciji, parodontologiji i oralnoj patologiji.

Ortopan ima različite primjene u stomatološkoj ordinaciji, pa tako služi za otkrivanje povreda, bolesti i poremećaja vilice, zuba i njihovih potpornih struktura. Takođe se koristi i za potvrde dijagnoze nekih bolesti, procjenu zahvaćenih zuba ili opsega bolesti kostiju, dijagnozu pukotina, otkrivanje stranih tijela, procjenu rasta i razvoja zuba, kao i u raznim drugim slučajevima.

Koje se strukture vide na ortopanu?

Da bi tehnika bila prihvatljiva, panoramska radiografija jasno bi trebalo da pokaže sljedeće anatomsko strukture:

Zubi: Zubna formacija trebalo bi da pokazuje glatku krivu na liniji osmijeha, sa jasno prepoznatljivim razmakom između gornjih i donjih zuba. Stražnji zubi trebali bi biti normalne veličine i ne bi trebalo da bude prekomjernog preklapanje između premolara. Vrhovi korijena prednjih zuba moraju biti cjeloviti, a krune moraju biti vidljive na rendgenskoj slici.

Sinusi i nos: Meka tkiva nosa i njegova hrskavica trebalo bi da su jasno vidljivi na rendgenskoj slici. Sjenka tvrdog nepca je istaknuta, a neki “duhovi” slike nepca mogu biti vidljivi u gornjim sinusima. Na slici jezik mora biti u kontaktu sa nepcem.

Kondili mandibule: Oba kondila trebalo bi da su centrirana na rendgenskoj slici, slične veličine i visine u odnosu na horizontalnu ravninu.

Ramus mandibule i vratna kičma: Ramus mandibule trebalo bi da je sličan na obje strane slike. Vratna kičma, kada je vidljiva, ne smije preklapati ramus mandibule, a udaljenost između njih mora biti jednaka na obje strane.

Tijelo mandibule: Donji korteks mandibule trebalo bi da pokazuje jednoličnu i kontinuiranu sliku. Ne bi trebalo biti “duhova” ili dvostruke slike hioidne kosti, a srednja linija mandibule i gornje vilice ne bi trebalo da je povećana.

- Advertisement -

Benefiti i cijena:

Digitalni ortopan posebno je koristan u planiranju ortodontskog liječenja, budući da pruža potpuni pregled zuba i ističe zube koji još nisu nikli. Dodatna prednost ortopana je što može pomoći u procjeni rasta umnjaka paijenta i otkriti da li pacijent ima potencijalne probleme sa temporomandibularnim zglobom.

Procedura snimanja je bezbolna i bezbjedna za pacijente svih starosnih doba, a količina zračenja beznačajna. Zahvaljujući napretku tehnologije, danas ortopan snimak može biti gotovo za nekoliko minuta.

Cijena ortopan snimka u Podgorici uglavnom se kreće između 20 i 30 eura.

- Advertisement -

Na našem portalu možete pronaći i spisak stomatoloških ordinacija u Podgorici koje preporučujemo.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -