NaslovnaObavještenjaOrtopan snimak - šta je i kada je potrebno da se uradi

Ortopan snimak – šta je i kada je potrebno da se uradi

- Advertisement -

Ortopan predstavlja način snimanja zuba. Drugi naziv za ortopan je ortopantomograf, a u pitanju je snimak vilice koji služi kao dijagnostičko sredstvo uz pomoć kog se postavlja tačna dijagnoza u zubu. Ovo je veliki pomak u stomatologiji i medicini uopšte, jer je doveo do toga da medicina uznapreduje, a načini rješavanja procesa u ustima evoluiraju. Ortopan karakteriše to što se na njemu vide obje vilice, i gornja i donja, sa svim zubima, korjenovima zuba, ali i sinusnim šupljinama i takozvanim temporomandibularnim zglobom. Zdrave zube odlikuju brojne performanse, pa je nekada veoma važno znati cjelokupno stanje u ustima. Od djetinjstva do poznih dana, treba sačuvati zube, ali i imati uvid u njihovo zdravlje.

ortopan snimak

Zubi se snimaju da bi stomatolozi mogli da postave pravu dijagnozu, što se nimalo ne razlikuje od bilo koje potrebe snimanja drugih dijelova tijela. Koristeći prednosti savremene medicine, stomatolozi samo još jednim sredstvom, a to su snimci zuba, utvrđuju činjenično stanje. Ovim se smanjuje mogućnost da se postavi pogrešna dijagnoza ili da se pogrešno pristupi liječenju ili intervenciji. Ima nekoliko situacija u kojima stomatolog može da vam zatraži ortopan snimak. U sklopu prvog pregleda stomatolog može tražiti i ortopan. Uz detaljni pregled ovaj snimak pomoći će doktoru da stekne bolji uvid u kompletno stanje vaših usta, i omogućiti mu da napravi bolji plan terapije. Ukoliko postoji sumnja da vam niču umnjaci ovo je najlakše provjeriti na ortopanu: na njemu se jasno uočava da li su umnjaci uopšte formirani, koliko su oni sazreli, a stomatolog može približno odrediti njihov položaj.

Kada doktor sumnja na oboljenje sinusa gornje vilice. Naime, dio sinusa, takođe, je vidljiv na ortopanu, pa ovaj snimak može služiti otorinolaringolozima i stomatolozima kao smjernica. Pojedina oboljenja viličnih zglobova, takođe, se mogu vidjeti na ortopanu. Pri planiranju implantata stomatolog će žejleti da ima uvid u stanje kosti, da li u toj kosti ima dovoljno mjesta za ugradnju implantata i da li je kost dovoljno dobrog kvaliteta. Iako danas postoji sistem za 3D snimanje zuba koji pruža daleko preciznije podatke, a time smanjuje mogućnost greške i odbacivanja implantata, ortopan se i dalje koristi kao orijentacioni snimak. Koristi se kod sumnje na infekciju u kosti gornje i(li) donje vilice ili kod sumnje na prelom gornje i(li) donje vilice.

Prije snimanja zuba i vilica nije potrebna nikakva priprema u smislu promjene režima ishrane. Jedino treba skinuti sav nakit u predjelu glave, kako se i on ne bi ocrtao na vašem snimku, svojom sjenkom skrivajući određene zone na filmu. Ukoliko nosite proteze potrebno je i njih izvaditi neposredno prije snimanja. I nakit i proteze možete vratiti čim aparat završi prikupljanje podataka. U ordinacijama koje koriste digitalnu tehnologiju, snimak može da bude gotov za svega par minuta! Kako nema razvijanja filma – nema ni čekanja da hemikalije izdjeluju, što je ranije značajno produžavalo čitavu proceduru. Umesto toga, nakon samog procesa snimanja rendgen tehničar će kompjuterski podesiti optimalnu boju snimka i štampač će za samo minut završiti print vašeg ortopana.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -