NaslovnaIntervjuOrtodontski mini implanti omogućavaju brže i bolje rezultate u određenim situacijama

Ortodontski mini implanti omogućavaju brže i bolje rezultate u određenim situacijama

- Advertisement -

Fascinantno je kakve mogućnosti nude implanti kad je u pitanju protetika. Za mnoge je implantologija budućnost stomatologije, a napredak tehnologije omogućava sve većem broju stomatologa da lakše nego ikad ugrađuju implante. Upravnik klinike za Ortopediju vilica Stomatološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Nenad Nedeljković nedavno je na Međunarodnom kongresu doktora stomatologije u Foči govorio o tome kako mini implanti mogu biti od pomoći i u ortodonciji. 

On je sa kolegom dr Miodragom Popovim održao cjelodnevni stručni kurs pod nazivom “Primjena ortodontskih mini implanata u alveolarnom procesusu u ortodontskoj praksi”, o čemu je pričao i za portal Stomatologija.me.

“Predavanje je sa naše strane proteklo sasvim dobro. Imali smo dobru interakciju sa prisutnima, veliko interesovanje i očekujemo da ćemo dobiti efekat koji smo željeli da postignemo “, kazao je srpski stručnjak.

Recite nam nešto više o samoj temi?

Ortodontski mini implanti su novina u ortodontskoj praksi na našim prostorima i služe da ortodontu omoguće brži i bolji rezultat u određenim situacijama. Zahtijevaju jedan malo drugačiji pristup u dijagnostici i planiranju terapije kako bi se na određen način, primjenom ortodontskog mini implanta, pojačalo uporište i kako bi na kraju došli do zadovoljavajućeg rezulatata sa što manje negativnih propratnih pojava.

Koje su to moguće negativne propratne pojave?

Tu mislimo na konvencionalni način terapije, kada često može doći do gubitka uporišta, međutim,  u ovoj situaciji mini implant stoji kao uporište, koje privremeno koristimo za ortodontsko pomjeranje.

Koliko brzo napreduje tehnologija implantologije?

Ovaj segment ortodontske terapije je nešto što se u posljednje vrijeme intenzivno razvija, što se definitivno vidi i kroz kompanije koje proizvode ortodontske materijale. U posljednje vrijeme sve veće kompanije nude i ortodontske mini implante, što znači da je to jedan segment u ortodontskoj profesiji koji dobija zavidan nivo pažnje i koji se neprestano razvija, najviše u zemljama Dalekog Istoka, takođe i u zemljama Zapadne Evrope i Amerike. Stigao je na naše područje prije nekoliko godina i smatramo da ovim kursevima, edukacijama na ovu temu motivišemo ortodonte da lakše i efikasnije dođu do kraja ortodontske terapije sa zadovoljavajućim rezultatom.

Koliko je potrebno vremena od prvog ulaska pacijenta u ordinaciju do finalnog proizvoda?

Nemoguće je odgovoriti precizno na to pitanje. Svaki pacijent zahtijeva individualni pristup. Koristili konvencionalni sistem ili poboljšanja i unapređenja poput ortodontskih mini implanta, nemoguće je predvidjeti kraj ortodontske terapije. Svi znamo da ortodontska terapija traje, nekad se čak i u više faza odvija.

Koliko pacijent mora da vodi računa o ishrani, održavanju, redovnim posjetama stomatologu?

Upravo je to bio jedan važan segment ovog predavanja, održavanje higijene i čuvanje ortodontskog aparata ili ortodontskog mini implanta u krajnjem slučaju. Svi znamo da od adekvatne higijene zavisi konačan ishod. Ukoliko je higijena loša vrlo često odustajemo, pa i u konvencionalnom pristupu te pacijente šaljemo na dodatnu obuku o održavanju higijene kako bismo mogli da završimo tretman. Dakle, higijena je vrlo bitna i ovdje je auditorijum bio u prilici da vidi na koji način i koji su osnovni zahtijevi u tom smislu.

Koje su glavne razlike između mini implanta i klasičnog implanta?

Razlika je najviše u namjeni. Klasični, protetski implant je zamjena za zub, a ortodontski mini implant je privremeno uporište koje se vadi nakon određenog vremena kada odradi svoj posao. Dakle, on najčešće ne stoji tokom cijele ortodontske terapije nego u jednom segmentu. Druga razlika su dimenzije i kvalitet. Nije bitna oseointegracija za ortodontski mini implant, već je bitno da stoji kao mehaničko uporište i da ima stabilnost.

Da li ste bili u prilici da vidite radove kolega iz inostranstva, sa Zapada i koliko se razlikuju u odnosu na naše, da li zaostajemo?

Moj utisak je da ne zaostajemo. Mislim da jako dobro pratimo moderne trendove, da se sasvim solidno snalazimo i u ovom standardnom pristupu terapiji, da su naši ortodonti veoma edukovani i da posjeduju dobro znanje i vještinu i dijagnostičke procedure i terapijske procedure. Ovo je samo jedan način da unaprijedimo našu ortodontsku praksu, pratimo savremene trendove i uostalom tome i služe ovi kursevi i predavanja koje posjećujemo i gdje vidimo da zaista imamo i dobar odziv.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -