NaslovnaObavještenjaProf. dr sc. Amila Zukanović: Nema razloga za zabrinutost ako nicanje zuba...

Prof. dr sc. Amila Zukanović: Nema razloga za zabrinutost ako nicanje zuba kod beba kasni koji mjesec ili ako se zubi pojave prerano

- Advertisement -

Pola godine od rođenja djeteta je karakterističan period za nicanje prvih zubića, ali može doći do toga da zubići „iznenade“ i pojave se ranije. Kod nekih beba, međutim, mogu i da zakasne. Ako zubić prerano nikne, vrlo je moguće da će i ostali ranije da se pojave. U slučaju da zubići kasne, roditelji treba da se obrate stomatologu koji će odrediti dalje korake, odnosno načine praćenja zubića i čitavog procesa. Ako se desi da nicanje prvog zuba kod beba kasni, roditelji nemaju razloga za brigu.

„Kada se govori o vremenu nicanja zuba, uvijek se govori o prosječnom vremenu nicanja. Ali individualne varijacije uvijek postoje. Kod nekih beba prvi zub se pojavi već u trećem mjesecu, a kod nekih tek u devetom, desetom mjesecu života. Tablice sa prosječnim vremenom nicanja zuba služe za orjentaciju, da roditelji znaju kada mogu očekivati pojedine zube da niknu. Ali to ne znači da se zub mora pojaviti onda kada je napisano. Nema razloga za zabrinutost ako nicanje zuba kasni koji mjesec ili ako se zubi pojave prerano“, objašnjava prof. dr sc. Amila Zukanović, specijalista preventivne i dječije stomatologije.

Prof. dr sc. Amila Zukanović

Da bi roditelji otklonili sve dileme, ako ih imaju, oko nicanja zuba kod bebe, važno je da prva posjeta stomatologu budu do prvog rođendana djeteta.
„Samo znatna odstupanja od uobičajenog vremena nicanja smatraju se nepravilnostima u vremenu nicanja. Budući da prvi odlazak kod stomatologa treba da bude unutar prve godine života djeteta, stomatolog će na osnovu pregleda procijeniti vrijeme i redoslijed nicanja zuba i ukazati vam na bilo kakvu eventualnu nepravilnost“, zaključila je prof. dr sc. Amila Zukanović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -