NaslovnaSavjetiNedostatak zuba - samo estetski problem ili ozbiljan zdravstveni rizik?

Nedostatak zuba – samo estetski problem ili ozbiljan zdravstveni rizik?

- Advertisement -

Gubitak zuba kod odraslih osoba relativno je čest problem. U prosjeku svaka odrasla osoba ima potrebu nadomjestiti barem jedan, a mnogi i dva ili više izgubljenih zuba. Najčešći uzrok gubitka je nesanirani karijes koji je nakon nekog vremena razorio cijelu krunu zuba, proširio se na korijen i korijenski kanal i izazvao upalu u okolnim strukturama zuba.

To na kraju rezultira nemogućnošću terapije koja bi sanirala ovakva oštećenja i stomatolog je primoran da izvadi zub. Razlog gubitka zuba može biti i nekakva trauma (snažan udarac koji uzrokuje izbijanje zuba), uznapredovala bolest desni ili nešto treće. Većina osoba olako shvata gubitak zuba, pogotovo ukoliko se dogodio u stražnjem dijelu vilice. Smatraju da se nedostatak zuba ionako ne vidi pa stoga ni ne predstavlja problem.

Međutim gubitak zuba osim što predstavlja estetski problem, može dovesti do niza promjena koje dugoročno mogu izazvati puno veće zdravstvene probleme. U konačnici to znači da će terapija biti nužna, ali će zbog protoka vremena biti znatno složenija i zahtjevnija. Svaki put kada izgubite zub, to može negativno uticati na vaše cjelokupno zdravlje. I što duže čekate i odgađate zamjenu zuba koji nedostaje, možete povećati šanse za gubitak još više zuba, kao i druge probleme. Ako vam neko vrijeme nedostaje jedan ili više zuba, a niste ih zamijenili, u nastavku vam donosimo neke od rizika kojih biste trebali biti svjesni:

Gubitak kosti – Kao što se vaše tijelo oslanja na zdravlje vaših kostiju, tako to čine i vaši zubi. Jaka vilična kost pomaže da imate jake i čvrste zube. Kost ih drži na mjestu. Kad god žvačete hranu, to pomaže stimulisati i podupirati kost vaše vilice, baš kao što vam vježba pomaže u održavanju mišića. Kada vam nedostaje zub, to može podstaknuti gubitak kosti u vilici, jer nedostajući razmak u ustima više nema drugog zuba s kojim bi mogao stupiti u kontakt, pa ne dolazi do stimuliranja kosti. Kako vrijeme prolazi, prazan prostor dovešće do smanjenja vilične kosti na ovom mjestu. A to može imati uticaja i na ostale okolne zube.

Veći rizik za zdravstvene probleme – gubitkom zuba smanjuje se mogućnost kvalitetnog žvakanja hrane čime se remeti prirodni proces hranjenja i apsorpcije hrane. Naime zbog nemogućnosti dobrog usitnjavanja hrane primorani smo da gutamo veće, nesažvakane komade hrane što otežava rad želuca i cijelog probavnog sistema. Hrana se ne apsorbuje u potpunosti pa tijelo ne dobija optimalne količine nutrijenata, a pritom je probava izložena dodatnom naporu i gubitku energije. Sve to može dugoročno uticati na naše tijelo i zdravlje.

Povećani rizik od gubitka više zuba – kada izgubite zub, to može stvoriti domino efekt na zdravlje okolnih zuba. Prema nedavnim studijama, kada ne nadomjestite zub koji nedostaje, to povećava rizik od gubitka dodatnih zuba za 30%.
Krivljenje okolnih zuba – kada izgubite zub, susjedni zubi se obično naginju u novonastali slobodni prostor. Pored toga, u suprotnoj vilici, zub koji više nema para “tražiće” istog i nakon nekog vremena izgledaće kao da je izrastao, iskočio iznad ostalih. Zaista je izrastao, ali pritom sluznica, kost i okolne strukture neće slijediti taj rast pa će se pojaviti površina korijena. Ovakav zub biće zbog toga podložniji karijesu i parodontološkim bolestima.

Problemi sa zagrizom – kako vam se okolni zubi mijenjaju, to može promijeniti način na koji se spajaju prilikom zagriza. Kod nagnutih zuba sile koje se javljaju žvakanjem više se ne prenose na način kako je to priroda predvidjela, već pod određenim uglom, što rezultira nepravilnim opterećenjem zuba, odnosno preopterećenjem. Obim posljedica tada zavisi samo o vremenu izloženosti ovakvim promjenama. Nepravilan zagriz može uzrokovati prekomjerno oštećenje gleđi, napetost i bol u mišićima glave i vrata, glavobolju, preosjetljivost zuba i još mnogo toga.

Pored zdravstvenih rizika, gubitak zuba može uzrokovati i rano starenje. Zbog atrofiranja kosti i nedostajućih zuba koža na licu će se opustiti, a vi ćete izgledati znatno starije nego što jeste. Osim toga, može doći i do problema u govoru – otežanog izgovaranja riječi, frfljanja ili čak pljuvanja. Sve to na kraju dovodi do smanjenog samopouzdanja i socijalne isključenosti, što može uzrokovati i probleme s mentalnim zdravljem.

Rješenje za nadomjestak izgubljenih zuba
Gubitak zuba danas se može riješiti vrlo jednostavno, sigurno i bezbolno. Na raspolaganju su dva stomatološka rješenja:

Zubni most – Radi se o učinkovitoj i pouzdanoj opciji za nadomještanje jednog ili više nedostajućih zuba i ispravljanje narušenog osmijeha. Nedostatak zubnog mosta je što ga fiksiramo na okolne, zdrave zube koje je zbog toga potrebno brusiti. Ukoliko želimo da izbjegnete brušenje zdravih zuba, na raspolaganju imamo opciju ugradnje zubnog implantata.

Zubni implantat – Optimalno rješenje za nadomjestak izgubljenog zuba je ugradnja implantata s krunicom. Implantat se postavlja u kost i ne utiče na okolne zube. Iako je veća početna investicija, može biti doživotno rješenje, ukoliko se održava ispravnom oralnom higijenom. Osjećaj, funkcionalnost i estetika su identični prirodnom zubu, a postupak ugradnje je brz i bezbolan. Ukoliko je potrebno nadomjestiti dva ili više zuba, problem se može riješiti postavljanjem mosta na jedan zubni implantat ili na više implantata.

Izvor: krenizdravo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -