NaslovnaSavjetiNedostatak zuba sada nije bauk - moderna stomatologija nudi rješenja

Nedostatak zuba sada nije bauk – moderna stomatologija nudi rješenja

- Advertisement -

U jednom periodu života svi se suočavamo s tim neugodnim problemom – počinju nam nedostajati zubi. Međutim, moderna stomatologija nudi rješenja. Vratimo se malo u prošlost, ne tako davnu. Još prije 20 godina zubi koji su ispadali zamjenjivali su se zlatnim zubima.

Mladi kojima su se zubi počeli kvariti u dvadesetima i ispadati rano su se morali suočiti s problemima loših zamjena. Danas nedostatak zuba više ne predstavlja toliko velik problem.

Vjerovatno ste čuli od ljudi koji imaju problema sa zubima kako moraju paziti na higijenu zbog krunica ili mostova. Ta tema nije vas previše zanimala sve dok se sami niste suočili s gubitkom zuba.

Foto: fullerdental.com

Šta su krunice i kada se koriste?
Krunice, baš kao što im i ime govori, ugrađuju se u slučajevima kada je kruna zuba uništena. Najčešće se ona oštećuje zbog velikog karijesa. Krunica se tada ugrađuje kako bi se zaštitio preostali, zdravi, dio zuba. Osim u ovim slučajevima, kada je ugrađivanje krunice potrebno zbog zdravlja zuba one se ugrađuju i iz estetskih razloga. Njima se mogu preoblikovati rotirani zubi ili oni koji su potamnjeli, najčešće zbog liječenja.

Foto: healthybitedental.org.au

Vrste krunica
Standardom se još uvijek smatraju metal keramičke krunice, a sigurni smo da će kroz jedan određeni period standard postati cirkonij oksidne krunice. Metal keramičke krunice češći su izbor zbog niže cijene, a uz to što su zaista čvrste zadovoljavaju i estetske standarde.

Ipak, umjetno je umjetno, pa se kod takvih krunica često vidi razlika ako se nalazi kraj prirodnog zuba i to zbog manjeg prolaska svjetlosti. Taj nedostatak nemaju cirkonij oksidne krunice. Nema nikakve razlike između prirodnih zuba i zuba od tog materijala, a ne uzrokuju ni nikakve alergijske reakcije. Jedini nedostatak je viša cijena.

Foto: encinocosmeticdentistry.com

Šta su mostovi i kada se ugrađuju?
Dok krunice spašavaju zub, mostovi dolaze tamo gdje jednog zuba ili njih više nema. Mostovi su zapravo blokovi zuba povezanih u jednu ili više cjelina, a osim što imaju estetsku funkciju (na što svi prvo pomisle) sprječavaju nastanak drugih problema.

Naime, zbog nedostatka zuba drugi zubi se počinju micati u prazni prostor i zub je nepravilno opterećen. Mostova ima više vrsta, a svakom pacijentu odgovara drugačiji most. Mostovi iziskuju pojačanu higijenu i redovite kontrole, a nakon nekoliko godina moraju se i promijeniti. Odlična alternativa mostovima su implantati.

Izvor: Ordinacija Dentall

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -