NaslovnaObavještenjaMinistarstvo zdravlja: Rješava se dugogodišnji problem nedostupnosti stomatološke zdravstvene zaštite za djecu...

Ministarstvo zdravlja: Rješava se dugogodišnji problem nedostupnosti stomatološke zdravstvene zaštite za djecu sa teškoćama u razvoju

- Advertisement -

Ministarstvo zdravlja intezivno radi na obezbjeđivanju jednake i dostupne zdravstvene zaštite, sa akcentom na rješavanje problema nedostatka stomatološke zaštite za djecu sa
teškoćama i smetnjama u razvoju, navodi se u saopštenju ovog resora.

“Svjesni, duboko nasljeđenog problema, koji datira gotovo dvije decenije, preduzete su
aktivnosti kvalitativnog rješavanja problema”, istakli su iz ministarstva i podvukli da sa aspekta zakonske regulative, profesije i opreme, jedino Stomatološka poliklinika Kliničkog centra Crne Gore (naučno-nastavna baza) može pružati usluge stomatološke zdravstvene zaštite djece sa teškoćama i smetnjama u razvoju.

“Pružanje usluga u ustanovi koja po zakonu nema ovlašćenje za iste moglo bi biti opasno
po samu djecu i dovesti do ozbiljnih komplikacija i ugrožavanja njihovog zdravlja
“, pojasnili su.

Ministarstvo zdravlja, kako dodaju, radi na tome da proširi dostupnost ovih usluga razvojem istih kroz kliničko bolničke centre na sjeveru i jugu.

Foto: Freepik

“Kao dio napora za unapređenje stomatološke zaštite, novo rukovodstvo KCCG je
promijenilo menadžment u Stomatološkoj poliklinici kako bi se poboljšala efikasnost i
kvalitet usluga koje se pružaju. Ova promjena menadžmenta je već pokazala pozitivne
rezultate u organizaciji i dostupnosti stomatološke zaštite za najmlađe pacijente sa
teškoćama i smetnjama u razvoju.  Dakle, u kratkom vremeskom okviru od mjesec dana, od kada je Ministarstvo zdravlja i KCCG aktivno pristupilo rješavanju ovog problema, nakon donošenja plana aktivnosti,  zbrinuto je sedmoro djece a  jos dvoje će biti adekvatno zbrinuto do kraja mjeseca. Planiranim povećanjem broja termina za ovu uslugu od juna mjeseca, predviđa se anuliranje liste čekanja u narednih 3-4 mjeseca”, saopšteno je iz ministarstva zdravlja.

Kada kreće mijenjanje mlječnih zuba i koje komplikacije se mogu javiti?

Napori Ministarstva zdravlja u sinergiji sa KCCG i Stomatološkom poliklinikom su, kako se navodi, usmjereni ka tome da sva djeca u Crnoj Gori, bez obzira na njihove zdravstvene potrebe, imaju pristup neophodnim medicinskim uslugama.

“Ministarstvo će nastaviti da radi na daljem poboljšanju i proširenju ovih usluga, kroz novi predlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti,  kako bi se dodatno unaprijedio kvalitet života djece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica”, zaključeno je iz ministarstva.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -