NaslovnaSavjetiKada kreće mijenjanje mlječnih zuba i koje komplikacije se mogu javiti?

Kada kreće mijenjanje mlječnih zuba i koje komplikacije se mogu javiti?

- Advertisement -

Za početak je važno da znate da to što će mlječni zubi ispasti ne znači nikako da nije bitna njihova njega kako za sadašnji period tako i za budući kad ispadnu i na njihovo mjesto dođu stalni zubi. Prvo ispadanje zuba možete očekivati oko djetetove šeste godine. Zanimljivo je da stalni zubi rastu istim redosljedom kao što su nicali mlječni zubi.

U ovom periodu jako je važno da održavate higijenu i da dijete svaku noć pred spavanje pere zube. Nakon što su se jedinice zamijenile, oko devete godine očekujte da ispadnu trojke i niknu stalne. Na kraju se mijenjaju i kutnjaci. Obično se cijeli ovaj proces završi do 13. godine djetetovog života.

Mlječne zube po pravilu ne bi trebalo vaditi. Pa čak i ako postoji neki složen kvar, uglavnom se vađenje zuba izbjegava jer na mjesto svakog mlječnog nići će stalni. To nikako ne znači da pokvaren mlječni zub ne treba tretirati. Dijete, iako ima sada mlječne zube, treba dva puta godišnje makar da posjeti stomatologa preventivno, radi kontrole, a i kako bi steklo ovu zdravu naviku. Kvar kod mlječnih zuba je česta pojava i naravno da treba da se popravi zub, ali imajte u vidu da karijes kod mlječnih zuba možete i spriječiti pravilnom oralnom higijenom. U ovom periodu za mlječne zube jako je važna i ishrana koja itekako može utcati na zdravlje zuba, tako da ona stara izrekla da slatkiši kvare zube nije bezrazložna. Na karijes utiče i to što Vaša beba možda noću konzumira slatko mlijeko iz bočice pa osim navike na cuculu koja je takođe štetna, na zubima bebe tokom cijele noći ostaje šećer.

Ukoliko je vrijeme za ispadanje mlječnog zuba i on počinje da se klima, ne silite. Pustite da vrijeme uradi svoje, on će vrlo brzo početi sve više da se klati i biće dovoljan samo jedan nježni potez i zubić će ispasti.

Problem može da se javi kada mlječni zub ne može da ispadne a krene da raste i trajni zub a u tom slučaju on krene da raste na krivom mjestu. U tom slučaju, stomatolog će se vjerovatno odlučiti na vađenje.

Djeci ovaj proces može da bude interesantan ali često i traumitačan. Odgovorite na sva njegova pitanja, ispričajte mu priču o zubić vili, razgovarajte i sa stomatologom koji će mu objasniti šta se to zbiva. Poželjno bi bilo da šećere, slatkiše ograničite, a o dodatnim informacijama po potrebi će Vas obavijestiti stomatolog nakon pregleda.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -