Naslovna Zanimljivosti Lokalna anestezija kod trudnica ne mora biti rizična pokazuje nova studija

Lokalna anestezija kod trudnica ne mora biti rizična pokazuje nova studija

Nova studija izraelskih naučnika pokazuje da lokalna anestezija tokom stomatoloških intervencija kod trudnica ne mora biti rizična.

trudnocaStudija je, kako se navodi, pružila dodatne dokaze da upotreba lokalnih anestetika tokom stomatoloških tretmana za vrijeme trudnoće nije povezana sa povećanim rizikom od većih zdravstvenih problema.

Kako bi procijenili moguće komplikacije prilikom izloženosti lokalnom anestetiku kao dio stomatološke zaštite za vrijeme trudnoće, autori su izveli komparativnu opservacionu studiju proučavajući trudnice između 1999. i 2005. godine. U istraživanju je učestvovalo 210 trudnica koje su dobile stomatološke lokalne anestetike tokom endodontskog liječenja (43 odsto), vađenja zuba (31 odsto) i restauracije zuba (21 odsto), kao i kontrolna grupa od 794 trudnica.

Tokom eksperimenta je otkriveno da stomatološke usluge i upotreba lokalnih anestetika tokom trudnoće nisu povezani sa povećanim rizikom od zdravstvenih problema, uključujući i cerebralnu paralizu, rascjep usne i srčane mane kod novorođenčadi. Osim toga, stopa pobačaja i preranog poroda nije se značajno razlikovala između dvije studijske grupe.

– Stomatolozi i doktori treba da ohrabruju trudnice da održavaju oralno zdravlje i koriste rutinske stomatološke usluge i tretmane kada se pojave problemi – kazao je vođa projekta dr Aharon Hagai.

Ako govorimo o realnim rizicima tokom trudnoće Hagai objašnjava o čemu je riječ.

Tokom trudnoće, hormonalne promjene mogu uticati na oralni mikrobiom, što može dovesti do povećanog rizika od karijesa i gingivitisa kod trudnica. Osim toga, žene mogu imati poteškoća prilikom pranja zuba zbog jutarnje mučnine, refleksa za povraćanje i povećanog krvarenja gingive. Želudačna kiselina od čestih povraćanja takođe može negativno uticati na zubnu gleđ.

Izvor: Dental Tribune

- Advertisment -

POPULARNO

Žvakanje zvakaće gume bez šećera, može pomoći u smanjenju napada kiseline u ustima

Pandemija koronavirusa promijenila je mnoge aspekte života, ali bi, takođe, mogla da ima značajan uticaj na zdravlje usta.

Webinar: Kako uvrstiti non-surgical estetski face design u svakodnevnu stomatolološku praksu

Uvodni AFD webinar, u sklopu promocije Foundation course-a AFD (Academy of Face Design London sa sertifikatom CPD Member UK), biće održan sutra...

Komfor i kvalitet života pacijenta nakon upotrebe lasera je neuporedivno bolji, neko poslije skalpela, igle i konca

Laser predstavlja evoluciju u dentalnoj medicini i predstavlja podršku standarnim stomatološkim procedurama. U poređenju sa tradicionalnim metodama i...

Zakašnjelo nicanje zuba predstavlja stanje za koje je neophodno utvrditi uzrok i zavisno od toga, započeti sa terapijom

Šesti mjesec je karakterističan period zbog nicanja prvih zubića, ali stručnjaci navode da, može doći do toga da vas zubići iznenade i...
- Advertisment -