NaslovnaObavještenjaKrunice za zube

Krunice za zube

- Advertisement -

Implantati su namjenski oblikovane nadoknade koje zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje i oni su osnova krunicama, mostovima ili protezama.

Implantati se postavljaju hirurški u vilicu. Uglavnom se implantati ponašaju prirodnije i sigurniji nego druge metode nadoknada zuba, npr kao što su proteze.

Krunice predstavljaju stomatološke nadoknade koje se još označavaju kao i navlake i koje se postavljaju na prirodne zube.

Foto: freepik.com

Krunice tj. navlake se izrađuju tako da imaju izgled prirodnog zuba, što im je i osnovna namjena – vraćanje prvobitnog oblika zubu na kojem se nalaze. Da bi to bilo moguće, zubi na kojima se postavljaju krunice moraju se prvo preoblikovati, kako bi mogli primiti krunicu.

To se ostvaruje preparacijom odnosno brušenjem zuba. Ovim postupkom se prirodni oblik zuba mijenja tako da je najveći obim novog, brušenog, zuba uz gingivu zuba. Time se omogućava navlačenje vještačke krunice na sam brušeni zub.

Izrada krunica je indikovana u sljedećim slucajevima:
*prelom zubne krune
*zubi sa velikim karioznim defektima koji se ne mogu popraviti plombiranjem
*zubi koje je neophodno zaštititi i ojačati nakon lečenja zubnog živca
*zubi sa izrazitim nepravilnostima boje i oblika

Foto: freepik.com

Procedura izrade krunica podrazumijeva:
*brušenje zuba i uzimanje individualnog otiska
*izradu krunice u laboratoriji
*probu krunice u ustima i eventualne korekcije
*privremeno cementiranje (period adaptacije )
*definitivno cementiranje zubne krune

Nakon brušenja zuba uzima se otisak tako dobijenog zuba. Za to služe posebne elastčne otisne mase različitih boja i ukusa. Nakon toga otisak preuzima tehničar koji u laboratoriji izrađuje vještačku krunicu.

Krunice mogu biti izrađene od metala, porcelana, bezmetalne keramike ili cirkonijum keramike. Prave se na osnovu uzetog individualnog otiska prebrušenih zuba u zubotehničkoj labolatoriji nakon čega se privremeno cementiraju i tada se pruža mogućnost pacijentu da zahtijeva eventualne korekcije (promjena boje, oblika, veličine).

Foto: 123rf.com

Poslije određenog perioda adaptacije, krunice se definitivno cementiraju. Vijek trajanja laboratorijski izrađene zubne nadoknade najčešće je 8-10 godina, a može da traje i duže uz redovno i pravilno održavanje oralne higijene.

Bezmetalne keramičke krune
Bezmetalnim keramičkim krunama mogu se postići velike kozmetske promjene kao i pomoću porcelanskih faseta. Međutim, za razliku od faseta koje prekrivaju samo prednju površinu zuba ove bezmetalne keramičke krunice prekrivaju cjelokupno zbrušeno zubno tkivo sve do ispod nivoa desni.

Upravo zbog toga krunice se najviše koriste u onim slučajevima gdje postoji destrukcija zuba dok se fasete primjenjuju kada se želi promijeniti boja, oblik zuba, zatvaranje dijasteme…

U poređenju sa fasetama bezmetalne keramičke krunice su otpornije na pucanje i duže traju, jer njihova izrada podrazumijeva brušenje većeg dijela zubnog tkiva tako da ova procedura ne predstavlja samo kozmetski tretman nego se obično koristi kod pacijenata kod kojih je potrebna i funkcionalna i estetska rehabilitacija.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -