Da li je neophodno mijenjati stare zubne krunice

  Ugradnja zubnih krunica najčešći je vid nadoknade polomljenih i oštećenih zuba. Krunice, takođe, mogu biti indikovane i u slučaju estetskih nedostataka, a odgovor na pitanje da li se i u kom slučaju one moraju zamijeniti pronaći ćete u tekstu koji slijedi.

  Kako prilagoditi zubne krune

  Stomatološku krunu postavljaju stomatolozi i to se mora uraditi na način da između ostatka zuba, odnosno zdravog zubnog tkiva i krunice ne ostaje prostor. Takođe, zub na koji se postavlja krunice ne smije biti “kvaran”, odnosno kariozan. To znači da se zub prije ugradnje krunice mora tretirati u slučaju da  njemu postoji neki vid oštećenja. Međutim, ukoliko je zub zdrav i ne zahtijeva tretman, to ne znači da treba da prekinete sa posjetama stomatologu. Ovo je važno napomenuti jer stomatolog u svakom slučaju mora obaviti seriju stomatoloških pregleda, provjeriti da li na bilo koji način utiču na okolne zube, ili predstavljaju potencijalnu prijetnju ukupnom fizičkom ili oralnom zdravlju.

  Materijali koji se obično koriste za zubne krune

  • Da li je zlato sigurno

  Za one koji ne znaju, zlato je nekorozivan materijal i to je glavni razlog zbog kojeg zlato ne može štetiti vašim zubima. Naprotiv. Ali sa druge strane, cement koji se koristi za spajanje krune pljuvačka će nakon nekoliko godina razgraditi. Najveći problem sa tim je činjenica da se sa raspadom zubnog cementa stvara tečnost koja ulazi u sitne rupe na zubima čime počinje proces stvaranja karijesa i raspada zuba.

  • Šta je sa keramikom

  Ako je krunica napravljena od keramike, bez obzira da li je riječ metalkeramičkim, ili cirkonijumskim krunama, može doći do “čipinga” odnosno naprsnuća keramike. No, čak ni tada, nije obavezno zameniti krunicu. Sve što treba da uradite je da posjetite svog zubara i zatražite od njega da izjednači, odnosno ispolira polomljene ivice zuba, odnosno krunice. Ako problem nije previše ozbiljan i zubna kruna može biti sačuvana sa određenom količinom poliranja, punjenja i drugih procesa restaurativne stomatologije, ne morate se izlagati nepotrebnim troškovima zamjene krune.

  Zaključak

  Ukoliko niste zadovoljni ili ste u nedoumici, uvijek je najbolje posjetiti nekoliko stručnjaka i uporediti nekoliko stručnih mišljenja. Dok jedan zubar može predložiti potpunu zamjenu, drugi može pružiti opcije za restorativna rješenja koja ne samo da čuvaju stare krune, već vas oslobađa eventualnih bolova i neugodnosti.

  Izvor: checkdent.com

  , , , , , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.