NaslovnaZanimljivostiKöln Kölle, Cologne-Keln

Köln Kölle, Cologne-Keln

- Advertisement -

Piše: Saša Bulić

Nedelja, svi su već napustili Keln. Na sajmu se sprema novi događaj, European trade fair for facades and interior design -Paint- finishing & façade.. Svašta, posle nas dolaze fasaderi, moleri.. Jel moguće ? Sigurno nisu ,,napaljeni,, kao mi. Zamisli lokalnog molera kome kažeš :,,Znaš ove godine sam ostao 7 dana na IDS-u to ti je sajam u Kelnu, ceo svet tu dodje i mi tu..,, moler te prekida, gestikulira nešto i žurno silazi sa merdevina, davi se i nikako da progovori ,,Šta je ? Jesi dobro? Reci čoveče!,, napokon: ,,Keeeeln, ja živim da odem u Keln na naš sajam, to ti je ludilo mozga, svi su tu Cem colori, Fres colori, Bauhaus Tapete uhhh jel znaš ti Sale šta je to za nas!?,, ,,Nemam pojma ?,, dva sata posle imao sam pojma i sve sam znao. Jedino mi čudno bilo da se naš IDS održava na 2 godine a njihov Paint- finishing & façade svake godine. Mislim, fasade čoveče bzveze! E sad naš IDS je svetski događaj, a oni su ipak lokalni za Evropu, ali brate, dva puta je dva puta..
Teoretski nam je plan za evakuaciju iz Kelna dobar. Petar R. prvi kreće sa vožnjom. Vozi kroz celu Nemačku, zatim Austriju preuzima Sale DŽ. na kraju ja vozim kroz Sloveniju, Hrvatsku sve do kraja. Imamo i preozbiljno pojačanje, Pere J. je rešio da se vraća sa nama, pravi izbor za povratak. Njegov dolazak na IDS je trajao i trajao. Spremi te se, ovo će potrajati skoro kao njegov dolazak… prvo je kupio kartu za avion i trebao je da sleti u ponedeljak u Keln, nije uspeo. Pasoš mu je isticao za 2 dana, vraćaju ga sa Tesle. Pakuje se i isti dan, seda u auto, baaam za Skoplje. Na granici Srb – Mak shvata da mu je saobraćajna ostala u Bgd. Šaljemo saobraćajnu busom, mukica uspeva u danu da izvadi pasoš, čekira let u sredu iz Skopja za Bon ali let otkazuju. Na kraju nekako stiže do Soluna i leti za Bon, na sajam stiže u sredu u 16h. Želja je čudo!! Imao je dve opcije za povratak… Avion za Beograd ili mi. Odabrao je pravu, nas . ,,Deco jel volite brzu vožnju?,, čuvena rečenica iz filma: Mi nismo andjeli
Logično,saglasni smo da on ne treba da vozi. Neka meditira 15 sati to je više nego dovoljno. Rano ustajanje, ubacivanje stvari u auto. Krećemo jupiiii …
Pere J. je ušetao kao mesečar, ja strateški sedam pozadi, više je mesta i iskreno mislim da sam prvi zaspao. Sale Dž. čačka gadgete, jedan mobilni, drugi mobilni, tablet i bonus veeeliki displej sa navigacijom i svim mogućim stvarima koje su vezane za auto. Atmosfera u autu je drugačija oseća se umor kod svih. Nakon sat vremena pitam Peru R., hoćeš da ja vozim?..,, jedva je dočekao, nije shvatio da je pitanje bilo retoričko. Menjamo se i S & S tandem vozi do kraja.

Savet da se proverava češće info o stanju na putevima je pod obavezno i slobodno birajte alterativna rute. Da nije Sale Dž. promenio rutu još bi stajali na autobanu u Minhenu. I svakako nebi videli “Auto Union Deutschland Ingolstadt” mesto gde se rađaju Audi automobili.

Austrija je definitivno zemlja kamera (ograničenje je mahom 100) i preskupe putarine.

Posle duže vremena jeo sam u Meku, sve sam pojeo aliii sveeee. Više verujem meku nego lokalnim sendvičima sa lokalnih pumpi, kad jedeš već Junk food uradi to sa stilom. Originalno smo trebali da ručamo u Ljubljani ali neki su otišli ne na IDS nego na egzotična skijanja,svetogrdje ..

Srbija je sve bliže i tu sad nastaje mala drama. ,,Došao si sa autom? Koji si ti ludak!! Nee stani pa to je genijalno!Ti znaš Sale koliko ja tebe volim i cenim..Evo baš sam te hvalio pre 20-tak godina i da tekstovi su ti tooop, msm malo su duže rečenice a pravopis sigurno nisi ni imao u zubotehničkoj… A jel možeš ovu kesu, laser, kompresor baciš u gepek..,,I tako, uglavnom prsao si Sale jer osim Bugarskih gumica, uzeo sam i ja ponešto. Pravimo taktiku za carinu. Cariniku, nikako ni reč o sajmu i zubima. Bili smo u Bosni kod tetke..ne ide imamo pečate u pasošima, vinjete na šoferci.. Razmišljam,ako počne da priča sa Pereom J. i shvati da je njegov pravac kretanja sledeći: SRB-MAK-GRČKA-NEM-AUS-SLOV-HRV-SRB i to sve za 6 dana..uhhh. Ništa i onako sam negde pročitao da skeneranje na carini može da pomogne u zdravstvenoj prevenciji, a palpacija svih telesnih šupljina je gratis…
,,Je lima nešto za prijavu? Gde ste bili?,,
,,UUUUUU (jbt reci više, govorim sam sebi) Bechu na struchnom usavrshavanju.,, izgovaram tiho.
,,Podizali Tax free?hahah,, Ne bre..,,
,,Ajde shmekeri,srećan put.,,
,,Sale ništa mu nisi rekao što smo se dogovorili, a jesi video da se smeje carinik ko lud..Struchno usavrshavanje u Bechu, josh da si mu spomenuo Bugarske gumice! HHaaa matoriii !!,, davi se od smeha Petar R a potom smo svi počeli da se smejemo.


Klackamo se, blizu smo… Konačno moj Belgrade. Dočekuje nas nasmejani Bogdan i nežno mi saopštava :
,,Sutra u 08h da si u labosu, nemoj da kasniš..,,
Okej, okej to je to! Izgleda da smo definitivno sleteli u realnost.
Mogu samo biti zahvalan na tome da smo stigli na cilj
Ukupan zbir od 73200 koraka ili 64,6 km, 3048 je tačan broj kilometara pređenih od Bgd do Kelna i obratno od Kelna do Beograda.
Ali moj suštinski, problem sa ciljevima je što kada ih ostvariš oni su konačni i definitivni. Ono o čemu ja razmišljam je put. Bitan je put koji smo prešli hodajući do našeg cilja. Ljudi, osećaji i načini su začini za put. Bilo nam je svima prelepo. Saša Džabasan, Petar Radosavljević, Pere Jovčevski i Saša Bulić vas pozdravljaju. To bi bilo to od nas sa IDS-a.. Hvala na podršci svima, timu stomatologija.me kao i Goatima, a pre svih Mislavu i Gečeviću što nisu došli na IDS jer sumnjam da bi stigao bilo šta da napišem..
Sa novim jutrom
sve će isto biti
ja to dobro znam
do novog susreta
sa vama, doviđenja…
Đuza Stojiljković

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -