NaslovnaSavjetiKlimavi zubi kod odraslih - sve što treba da znate

Klimavi zubi kod odraslih – sve što treba da znate

- Advertisement -

Iako je klimavost zuba tipična za djecu, klimavi zubi kod odraslih osoba razlog su za zabrinutost. To se događa kada zub izgubi potporu i polako se odvoji od desni i kosti.

Najmanji dodir može uzrokovati pomicanje zuba, a jedenje ili žvakanje može uzrokovati dalje opuštanje. Ako vam se kasnije u životu pojavi klimavi zub, možda ćete osjetiti i druge simptome. To uključuje:
*krvarenje desni
*natečene desni
*crvene desni
*povlačenje desni

stariji čovjek u ordinaciji
Foto: news.sanfordhealth.org

Ovi simptomi mogu ukazivati na određenu bolest, pa je važno razgovarati sa svojim doktorom o klimavom zubu. Razumijevanje uzroka može vašem doktoru pomoći u određivanju odgovarajućeg liječenja.

Uzroci klimavih zuba kod odraslih
Klimavi zub u odrasloj dobi ne javlja se bez razloga. U početku možete primijetiti opuštenost tokom četkanja ili čišćenja koncem, ili će vaš stomatolog primijetiti neko klimanje tokom rutinskog pregleda kod zubara. U nekim je slučajevima labav zub posljedica je uznapredovale bolesti desni.

To je kada bakterijska infekcija napada vaše desni, tkivo i okolne kosti. Bolesti desni rezultat su loše higijene zuba. Ako redovno ne četkate ili ne koristite zubni konac ili ako preskočite redovno čišćenje zuba, kamenac se može nakupiti u prostoru ispod vaših desni. Ova bolest je izlječiva.

Ako se dijagnosticira dovoljno rano, moguće je ubiti infekciju, zaustaviti upalu i vratiti zdravlje zuba. Ako se ne liječi, bolest desni može napredovati i dovesti do propadanja kostiju. Vaši zubi neće dobiti potrebnu potporu i postaće labavi. Rani znakovi bolesti desni uključuju desni koje krvare, bolne su ili su crvene. Vaš doktor može dijagnosticirati bolesti desni ispitivanjem usta na nakupinama kamenca i pomoću zubne sonde za mjerenje dubine džepa. Ovo je prostor između zuba i desni.

Uobičajena dubina je između jednog i tri milimetra, prema Klinici Mayo. Ako je dubina vašeg džepa veća, to može ukazivati na bolest desni. Vaš stomatolog može naručiti zubne rengenske snimke kako bi provjerio gubitak kostiju. Ostali uzroci klimavih zuba kod odraslih mogu uključivati:

*Brušenje zuba – nesvjesno brušenje ili stezanje zuba na kraju može oštetiti zube i izazvati druge komplikacije poput glavobolje i bolova u licu.
*Povreda – povreda usta ili područja lica, takođe, može uzrokovati olabavljenje zuba. To bi se moglo dogoditi ako padnete i udarite ustima ili iskusite neku drugu silu u ustima.

Foto: freepik.com

Liječenje klimavih zuba
Liječenje počinje nakon što doktor utvrdi uzrok opuštenog zuba. Ako imate bolest desni, trebaće vam poseban postupak čišćenja zuba kako biste uklonili plak koji se nakupio ispod zuba i zubnog mesa. Možete dobiti i antibiotike koji pomažu u ubijanju bilo koje infekcije. Zavisno o težini bolesti desni, možda ćete biti kandidat za operaciju.

Opcije uključuju:
*Vaš doktor pravi rezove na desni i povlači tkivo desni kako bi izveo postupak skaliranja i blanjanja korijena. Nakon postupka ponovno se pričvrsti tkivo desni. Ovaj postupak može spriječiti gubitak zuba.
*Cijepljenje kostiju. U slučaju propadanja kostiju, doktor može uzeti fragmente kostiju s drugog područja vašeg tijela ili upotrijebiti poseban materijal za cijepljenje kostiju i popraviti bolesnu kost u ustima. To pomaže u podržavanju zuba.

*Udubljenje. Ako se opušteni zub nije odvojio, doktor će možda moći spasiti zub pomoću udlage. Vaš doktor koristi komad metala za spajanje dva susjedna zuba. To labavom zubu daje dodatnu potporu i sprječava ga da se pomiče.
*Prilagođavanje ugriza. Ovaj postupak preoblikuje površinu ugriza zuba uklanjanjem malih količina zubne gleđi. To smanjuje pritisak na zub, omogućujući mu da zaraste. Ovo je opcija za labav zub uzrokovan brušenjem.

Foto: freepik.com

*Štitnik za zube. Druga mogućnost brušenja je nošenje noćne terapije tokom spavanja. To stvara zaštitnu barijeru između gornjeg i donjeg zuba.

Izgledi i prevencija opuštenih zuba
Klimavi zub može napredovati i na kraju se potpuno odvojiti od desni i kosti. To se može dogoditi kod teške bolesti desni ili zbog nerazriješenog brušenja zuba. Međutim, liječenje može poboljšati zdravlje desni i kostiju. Ovo, takođe, podstiče zacjeljivanje i jača zube.

U slučajevima ozbiljne opuštenosti, doktor vam može predložiti uklanjanje zuba i zamjenu zubnim implantatom ili mostom. Klimavi zubi kod odraslih uzrokovani traumom vjerovatno se neće moći spriječiti. Rizik od traume možete smanjiti nošenjem štitnika za usta tokom bavljenja sportom.

Praktikovanje dobre oralne higijene može spriječiti klimave zube. To uključuje pranje zuba najmanje dva ili tri puta dnevno i zubni konac svakodnevno. Takođe bi trebali zakazati redovito čišćenje zuba dva puta godišnje i razgovarati sa svojim stomatologom ako primijetite bilo kakve promjene, poput neugodnog zadaha, bolnih desni ili krvarenja desni.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -