fbpx
NaslovnaSavjetiParodontalni džep – tihi neprijatelj naših zuba

Parodontalni džep – tihi neprijatelj naših zuba

- Advertisement -

Kada u stomatologiji kažemo da neko ima duboke džepove, ne mislimo na narodnu izreku “pun kao brod”, nego samo na status okolnih struktura zuba! Parodont predstavlja tkiva koja okružuju zube, te im omogućavaju da čvrsto stoje u mjestu i obavljaju svoju funkciju dugi niz godina.

Međutim, tkiva parodonta izrazito su podložna razvoju bolesti od koje širom svijeta boluje skoro milijarda ljudi ili 14% svjetske populacije. Ova specifična bolest je glavni uzrok gubitka zuba kod odraslih i dovodi se u vezu s drugim oboljenjima kao što su šećerna bolest, srčana oboljenja i komplikacije u trudnoći.

Foto: novadental.ba

Skoro svaki drugi čovjek iznad tridesete godine ima neki oblik oboljenja desni koje napreduje s godinama. Možda ste baš vi jedan od njih? Zato u današnjem blogu pročitajte sve o parodontalnom džepu, tihom neprijatelju naših zuba!

Šta je parodontalni džep?
Zubi su u normalnim okolnostima čvrsto “usađeni” u kost i okruženi zubnim mesom. Zato oboljenje najprije zahvata zubno meso, odnosno desni, čime dolazi do razaranja tkiva, pa se između zuba i desni stvaraju prostori koje nazivamo parodontalnim džepom. Parodontalni džepovi su slobodni prostori i otvori koji se nalaze oko zuba, ali ispod nivoa desni.

Zbog svoje pozicije, džepovi su podložni nakupljanju bakterija koje izazivaju oštećenje kosti oko zuba. Time se džepovi produbljuju, a bolest se nastavlja dalje razvijati. Zanemarivanjem ovog problema, parodontalni džep u svom krajnjem stadiju može prouzrokovati gubitak zuba i nepovoljno uticati na opšte zdravlje čovjeka.

Foto: novadental.ba

Kako se razvija parodontalni džep?
Ono što je olakšavajuća okolnost jeste da neće svaki parodontalni džep odmah ostaviti trajne posljedice na okolno tkivo zuba. Proces stvaranja parodontalnog džepa započinje upalom desni zvanom gingivitis. Gingivitis nastaje kao posljedica infekcije desni, uzrokovane zubnim naslagama zvanim plak.

Plak čine ljepljive naslage bakterija i ostataka hrane koji se formiraju na zubima nakon jela. Ukoliko se naslage zadržavaju u ustima, uzrokuju nastanak upale, infekciju, uznapredovalu bolest desni, kamenac i pigmentacije zuba. Kada gingivitis ostane neprimijećen u ustima, najčešće prelazi u vrlo ozbiljan oblik parodontalnog oboljenja zvani parodontitis. Tokom ovog procesa, plak nastavlja “nagrizati” zubno meso i kost koja se ispod njega nalazi, time još više produbljujući džepove.

Faktori rizika u nastanku parodontalnih džepova su:
*ishrana i napitci bogati rafiniranim šećerima
*genetika i nasljeđivanje
*pušenje
*hormonalne promjene uzrokovane trudnoćom i menopauzom
*stres
*starenje
*uzimanje određenih lijekova koji izazivaju suvoću usta

Foto: novadental.ba

*dijabetes
*pretilost vezana za inzulinsku rezistenciju
*deficit vitamina C
*kardiovaskularne bolesti
*oboljenja koja izazivaju veliki pad imuniteta – karcinomi, HIV, leukemija
*Hronova bolest
*reumatoidni artritis

Kako se dijagnosticira parodontalni džep?
Tokom redovnog stomatološkog pregleda, stomatolog će izmjeriti dubinu džepa u prostoru između desni i zuba. Dubina džepova se mjeri u milimetrima pomoću posebne parodontološke sonde. Određivanje dubine džepa pomaže stomatologu u donošenju odluke o odgovarajućoj terapiji.

Prostor između zuba može varirati od dubine 1 – 3 mm, što smatramo normalnim, pa sve do džepova dubokih 12 mm, što smatramo uznapredovalom parodontalnom bolesti. Džepovi dubine od 4 – 12 mm trebaju biti zabrinjavajuće prirode jer niti jedna četkica ne može očistiti dubinu tih prostora, te stoga zahtijeva profesionalne metode čišćenja. Ako su vam desni crvene, natečene i krvare, detaljnim pregledom stomatolog će vas uputiti u odgovarajuću terapiju, koja je neophodna kako bi se ova bolest izliječila.

Kakve simptome izaziva?
S obzirom na to da parodontalni džepovi pretežno znaju biti neprimijećeni od strane pacijenata, često kažemo da ova pojava prolazi u tišini. To dovodi do toga da se pacijenti javljaju tek u odmakloj fazi, kada primijete klimanje zuba, bolove i gnojne nakupine oko zuba. Ipak, niz simptoma može ukazivati na postojanje problema. Pacijenti mogu primijetiti:

Foto: novadental.ba

*crvene, blago otečene desni koje lagano krvare tokom pranja zuba
*povlačenje desni, ogoljavanje zubnih vratova i ravnu liniju desni iznad zuba
*loš zadah
*promjene u zagrizu i položaju zuba
*bol prilikom žvakanja
*klimanje zuba kao posljednji stadij

Kako tretiramo parodontalne džepove?
Tretman parodontalnih džepova će zavisiti od njihove dubine i stanja desni i kosti oko zuba. Metode liječenja džepova uključuju:
*Ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca i naslaga u ordinaciji smanjuje upalu desni i povoljno djeluje na džepove manje dubine, zajedno s besprijekornim održavanjem oralne higijene kod kuće koje uključuje četkanje dva puta dnevno uz zubni konac, interdentalne četkice i oralni tuš. Stomatolog će vam propisati i antibakterijske vodice za ispiranje usta po potrebi.

*kiretaža džepova – uključuje dubinsko čišćenje i poliranje korijena posebnim ručnim kiretama i turpijama, uklanjanje promijenjenog tkiva i ispiranje džepova antibakterijskim rastvorima kako bi se smanjio nivo bakterija, zagladila površina korijena i smanjila dubina džepa. U određenim slučajevima, stomatolog će vam propisati i antibiotike kako bi se infekcija dodatno suzbila.

Foto: novadental.ba

*hirurški tretman džepova – tzv. „režanj“ operacija – odnosi se na hirurško podizanje desni kako bi se direktno pristupilo korijenu zuba, te odradilo „dubinsko“ čišćenje tkiva i okolne kosti. Ovu metodu će vam stomatolog preporučiti kod uznapredovalog parodontitisa kada se zubi još uvijek mogu spasiti, džepovi smanjiti i zubi učvrstiti.

Šta vam savjetujemo?
Kažu da je prevencija pola zdravlja, pa tako i redovne šestomjesečne kontrole kod stomatologa mogu biti pola pređenog puta do očuvanja vaših zuba. Pranje zuba dva puta dnevno uz pastu s fluoridima, korištenje zubnog konca, interdentalnih četkica ili oralnog tuša za čišćenje međuzubnih prostora, smanjeni unos šećera i prestanak pušenja ono je što preporučujemo u držanju parodontalnih džepova pod kontrolom.

Izvor: Nova dental clinic

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -