NaslovnaObavještenjaKako stomatolog označava zube po brojevima?

Kako stomatolog označava zube po brojevima?

- Advertisement -

Kako stomatolog označava zube? Kada sjedite u stolici kod stomatologa, osjećate li se ikada zbunjeni? Čujete kako stomatolog i osoblje razgovaraju, ali ne razumijete šta točno govore?

Stomatološka terminologija puna je stručnih termina i brojeva kojima se većinom služi samo struka. Želite da razumijete šta govore o vašim zubima, zar ne? Većina poznaje zube na temelju imena, kao što su kutnjak, sjekutić ili umnjak. U stomatološkoj terminologiji, ljudski zubi identifikovani su brojevima. U nastavku ćemo raščlaniti koordinatni zubni sistem na sastavne dijelove!

Foto: 4smile.hr

Šta su to kvadranti u stomatologiji?
Kada sjedite u stomatološkoj stolici, zadnje što očekujete je da čujete riječ kvadrant. Kada stomatolozi koriste ovaj izraz, ne govore o jednačinama ili formulama. Taj izraz se koristi za označavanje dijelova usta.

Stomatolozi dijele unutrašnjost usta na četiri dijela ili kvadrante. Gornji dijelovi vilice su prva dva kvadranta, dok su donji dijelovi treći i četvrti.

Dakle, gornji desni dio unutrašnjosti vaših usta je kvadrant 1 (to je vaša desna strana), a gornji lijevi je kvadrant 2. Dok gornji dio počinje na desnoj strani, u donjem djelu je suprotno. Dole lijevo je kvadrant 3, a dole desno je kvadrant 4.

Iz perspektive stomatologa, gledajući otvorena usta u smjeru kazaljke na satu, najlakše je navesti kvadrante tako da se broji da je kvadrant 3 ispod kvadranta 2.

Numerisanje zubi u stomatologiji
Odrasli čovjek u ustima bi trebalo da ima 32 zuba, 16 gore i 16 dole. Kako smo do sada naučili oni su podijeljeni u kvadrante, 8 zuba desno gore, 8 zuba lijevo gore, 8 zuba lijevo dolje i 8 zuba desno dolje.

Foto: 4smile.hr

Brojanje zuba kreće od sredine u frontalnom djelu prema stražnjim zubima, tako da većina ljudi zna da su dva prednja zuba u gornjoj i u donjoj vilici “jedinice” pa na svaku stranu idu do “osmice”.

Prva stvar koju je potrebno shvatiti jeste da stomatolozi koriste dvocifreni sistem numerisanja. Tako da gornji desni zubi počinju brojem “1” (tj. 11), gornji lijevi zubi počinju brojem “2” (tj. 21), a donji lijevi zubi počinju brojem “3” (tj. 31), i donji desni zubi počinju brojem “4” (tj. 41).

Dvocifreni sistem se koristi kako bi prvi broj naglasio kojem kvadrantu pripada zub, a druga brojka označava poziciju zuba. Na primjer, zub 48 je umnjak na desnoj strani dolje. Broj 4 je donji desni kvadrant, a broj 8 označava da se radi o zadnjem zubu u nizu, tj. umnjaku.

Gornja vilica ima manje brojeve. To su zubi 11-18 i 21-28. Budući da sistem brojanja počinje na sredini gornjeg kvadranta na desnoj strani (kvadrant broj 1), prva dva zuba su sjekutići ili incizivi. To su brojevi 11 i 12.

Foto: pgasmiles.com

Sljedeći zub je očnjak, koji je broj 13. Premolarni zubi su 14 i 15, kutnjaci su 16 i 17 i umnjak spada pod broj 18. Kada stomatolog spominje brojeve, najlakše se zbuniti kod sjekutića (inciziva). To je zato što se četiri sjekutića nalaze u gornjoj vilici i 4 u donjoj vilici.

Oni su, takođe, prisutni u sva 4 kvadranta. U gornjoj vilici, u desni kvadrant spadaju sjekutići 11 i 12. U lijevi kvadrant spadaju sjekutići su 21 i 22. Očnjaci su zubi 13 i 23. Premolari su numerisani kao 14, 15, 24, 25, kutnjaci ili molari su od 16, 17, 26, 27, a umnjaci su 18 i 28. Isto vrijedi i u donjoj vilici u kojoj su zubi 31-38 i 41-48. Brojanje počinje u donjem lijevom kvadrantu (kvadrant broj 3).

Sjekutići ili incizivi spadaju pod brojeve 31, 32, 41 i 42. Očnjaci su 33 i 43, premolari su 34, 35, 44 i 45. Zatim slijede kutnjaci 36,37,46 i 47 i umnjaci 38 i 48. Koristeći ovaj internacionalni koordinatni zubni sistem, stomatolozi mogu brzo odrediti koji zubi ulaze u plan terapije.

Izvor: ordinacije 4smile

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -