NaslovnaSavjetiFistula na desnima - uzroci i liječenje

Fistula na desnima – uzroci i liječenje

- Advertisement -

Fistula na desnima iznad zuba predstavlja ozbiljan stomatološki problem koji zahtijeva pažnju i brzu reakciju.

Ova pojava često nastaje usljed infekcije koja se širi iz korijena zuba ka okolnim tkivima, rezultirajući formiranjem male izbočine iznad desni. Ovaj simptom može biti povezan sa različitim dentalnim komplikacijama, kao što su apscesi ili granulomi.

Kako nastaje fistula?
Najčešći uzrok jeste infekcija koja se širi iz korijena zuba u okolno tkivo. Ovo može biti posljedica neliječenog živca, ili neadekvatno liječenog živca.

Fistula predstavlja put kroz koji je infekcija iz središnjeg dijela kosti došla na površinu desni. Ova pojava zapravo štiti organizam, kako ne bi došlo do pojave velikog otoka. Često se iz fistule koja izgleda kao bubuljica može vidjeti da izlazi mala količina gnoja.

Kada fistula ne bi bila formirana, ovaj gnoj bi se nakupljao unutar tkiva i došlo bi do otoka. Bez obzira na to što fistula sprječava da dođe do velikog otoka, njeno postojanje ne treba ignorisati.

Ona nam ukazuje na to da je infekcija u kosti prisutna i obavezno je da se preduzmu odgovarajući koraci kako bi se infekcija sanirala. Fistula se smatra žarištem koje može da utiče na zdravlje cijelog organizma.

Kako se liječi fistula?
Najprije je potrebno uradti RTG snimak zuba kako bi se odredio uzrok nastanka fistule. Na osnovu pregleda i analize snimka, stomatolog može da zaključi u kojem zubu je problem i na koji način je moguće izliječiti ovaj problem.

Liječenje zuba odnosno čišćenje kanala korijena zuba predstavlja prvi način liječenja. Ova metoda se nekada može sprovesti sama, ali se može kombinovati i sa hirurškom intervencijom odsjecanja bolesnog tkiva oko vrha korijena zuba.

Ovo je minimalna hirurška intervencija koja omogućava de se zub sačuva od vađenja. Posljednja opcija za liječenje fistule je vađenje zuba. Ovoj metodi se pristupa samo kada je destrukcija tkiva tolika da zuba nije moguće spasiti.

Fistula iznad zuba je ozbiljna situacija koja zahtijeva pažnju i brigu stručnjaka. Rano prepoznavanje simptoma i pravovremena posjeta stomatologu igraju ključnu ulogu u uspješnom liječenju.

Očuvanje oralnog zdravlja kroz redovne stomatološke preglede i higijenu može značajno smanjiti rizik od ovakvih komplikacija. Ne zanemarujte simptome i obratite se stomatologu kako biste obezbijedili dugoročno zdravlje vaših zuba i desni.

Izvor: De Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -