NaslovnaZanimljivostiDr Branko Ćetković: Na nivou smo Italije i Španije

Dr Branko Ćetković: Na nivou smo Italije i Španije

- Advertisement -

PODGORICA – Stomatološke usluge koju pacijenti mogu dobiti u Crnoj Gori su na nivou pa čak i kvalitetnija od sličnih usluga u Italiji ili Španiji, ali je ekonomska moć države jako bitna za razvoj stomatologije, kazao je u razgovoru za naš portal Dr Branko Ćetković, oralni hirurg iz Kotora.

On je govorio o laserima, hirurškom koncu, kvalitetu i značaju seminara posvećenog sterilizaciji i drugim važnim temama.

4e9c7804c834f.imageStomatologija: Doktore Ćetkoviću, na ovom seminaru se većina prezentacija odnosila na polje stomatologije koje je vaša specijalnost. Koliko su ovakvi skupovi značajni za ukupni napredak stomatološke zajednice i kako biste ocijenili kvalitet ovog seminara u organizaciji kompanija Tehno Dental i W&H?

Dr Ćetković: Prvo da pozdravim vaše čitaoce i hvala što ste me pozvali da govorim za vaš portal. Seminar je organizovan na jako visokom nivou. W&H je jedan od najznačajnijih svjetskih proizvođača i mislim da smo imali šta da vidimo. Kada je riječ o svim segmentima koji utiču na kvalitet usluge oralne hirurgije mogu da kažem da bez dobre sterilizacije, bez dobre predoperativne pripreme ambulante, bez pravilne intraoperativne i postoperativne procedure, bez sterilizacije i dezinfekcije nema ni kvalitetnog rada. Sve je to neophodno do kraja ispoštovati da bi usluga bila visokog kvaliteta, a pacijent siguran. Inače, u slučaju neadkvatne sterilizacije to je jako opasno i štetno po zdravlje. Moguć je prenos jako čestih transmisionih virusnih bolesti tipa hepatitisa B i C, AIDS-a itd. U takvim slučajevima je ugrožen pacijent ali i doktor.

Stomatologija: Bilo je riječi i o laserima i hirurškom koncu. To je opet nešto što je usko vezano za oblast kojom se prevashodno bavite. Laseri kao tehnologija koja povećava efikasnost u hirurškim intervencijama i konac koji se koristi na kraju operativnog postupka. Molim Vas recite našim čitaocima nešto više o tome?

Dr Ćetković: Upotreba lasera u stomatologiji je odlična stvar jer je riječ o vrhunskoj tehnologiji. Laser se primjenjuje i u konzervativnoj stomatologiji i u oralnoj hirurgiji. Laser se recimo koristi za svakodnevno uklanjanje karijesa, ali i u hirurškim intervencijama. Tako se laseri koriste u paradontalnoj hirurgiji, operacijama lezija, granuloma itd. Jedna od najvažnijih prednosti lasera je što to nije invazivna metoda. Nema odgovarajućih rezova, krvarenja, direktnog kontkta s krvlju itd. Laser fokusira snop na određeno mjesto i bez invazivne procedure rješava problem.

Stomatologija: Dakle, ako sam Vas pravilno razumio, to znači da ako nema rezova onda nakon upotrebe lasera nema ni šivenja rana?

Dr Ćetković: Tako je. Nema rana, nema šivenja, i što je takođe mnogo važno postoperativni oporavak je mnogo brži

Stomatologija: Recite nam i nešto više o značaju i upotrebi hirurškog konca u svakodnevnoj praksi oralnog hirurga?

Dr Ćetković: Pa konci su različiti za različite primjene. U principu mogu biti resorptivni i neresorptivni. Mi u stomatološkoj praksi u najčešćem broju slučajeva koristimo neresorptivni jer je kod oralne hirurgije u ambulatnim uslovima uglavnom riječ o manjim intervencijama koje podrazumijeva rezanje sluzokože pa se konci uklanjaju nakon sedam dana. Kada se rade neke opsežnije intervencije na mekom tkivu koje je gotovo nemoguće izvesti u ambulantnim uslovima onda koristimo resorptivne konce za ušivanje dubljih slojeva mišića, potkože ali se to rijetko radi.

Stomatologija: Kako biste, na osnovu dosadašnjeg iskustva i informacija koje imate, ocijenili stanje u crnogorskoj stomatologiji. Gdje smo mi u odnosu na Evropu i svijet i ima li napretka?

Dr Ćetković: Mislim da smo na početku razvoja ako govorimo o najvišim svjetskim standardima. Mislim da je razvoj stomatologije kao i drugih oblasti u direktnoj vezi sa ekonomskim stanjem u državi i finansijskoj moći građana odnosno pacijenata. Kod nas još sve nije najvišem nivou jer su ljudi zaokupljeni svakodnevnim egzistencijalnim problemima, misle kako da prežive pa često i zaborave na značaj zdravlja. Kao što se kaže ko zapusti zube zapustio je dušu. Ipak kada govorimo o našem mediteranskom okruženju o Italiji ili Španiji, mislim da je naša usluga čak i kvalitetnija. Mi koristimo najprestižnije materijale i opremu, ali dalje mislim da je ekonomska moć države jako važna za razvoj stomatologije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -