Devet interesantnih stvari koje niste znali o zubima

  Ko bi rekao da zubi mogu da budu toliko inspirativni, da se o njima mogu pisati članci. Onda kada nas zabole i kada sa njima imamo probleme, nema sumnje, ne bismo razmišljali o tome šta zubi zapravo predstavljaju i kakve se priče iza njih kriju. Govoreći o zubima, ne mislimo samo na zdrave bijele izrasline, već i na oboljenja koja ih prate, na proteze, a na toj listi mogu se naći i vještački zubi. Zubi nisu samo u čovječijim vilicama, pa se o njima može govoriti i kao o životinjskim čeljustima, koje uvijek mogu da kriju mnoštvo dodatnih tajni.
  Jedinstvo rasporeda
  Otisak prsta predstavlja veoma jedinstvenu karakteristiku svakog živog bića. Otisak jezika, takođe je jedinstvena karakteristika. Ali, da li ste znali da je raspored zuba i to kako su oni postavljeni unutar vilice, takođe unikatno, jednako kao otisak prsta? To znači da se baš niko ne smiješi isto kao vi!

  Zubna gleđ
  Najjači materijal u tijelu jeste zubna gleđ. Kada kažemo najjači materijal, tu mislimo na najizdržljiviju supstancu. Zanimljivo je da se jednom oštećena zubna gleđ ne može regenerisati, pa ukoliko pokušavate da flaše otvarate zubima ili se igrate sa svojim zdravljem, definitivno možete biti u problemu.
  Zubi nisu kosti
  Iako mnogi misle da su zubi kosti, kao i sve ostale kosti, zubna struktura je mnogo komplikovanija. Za razliku od kostiju, zubi su prožeti i nervima, ali imaju i drugačiju strukturu, koja, istina, takođe podrazumijeva kalcijumska svojstva. Zubi podsjećaju na kosti, ali se ne može doslovce reći da su u pitanju kosti.
  Vidljivi zubi
  Svega trećina svih vaših zuba su vidljivi prilikom osmijeha. I ne, ne mislimo pritom na to da bi trebalo da se osmjehujete najšire moguće. Mislimo na to da se svaki zub čak dvije trećine krije unutar desni.

  Kinesko slavlje
  U Kini postoji dan koji je posvećen zubima. Vjerovali ili ne, u pitanju je dan koji se zove „voli svoje zube“ a slavi se 20. septembra. Oralno zdravlje u ovoj zemlji je na visokom nivou, a mnogi bi trebalo da se ugledaju na Kineze.
  Mjesec dana pranja
  Čovjek u životu zube pere u prosjeku 38 dana. To je čak mjesec dana pranja. Zvuči pretjerano! I ko bi uopšte želio da stoji ispred ogledala mjesec dana i da četka? Međutim, kada znamo da je dovoljno četiri minuta dnevno, i to dva puta po dva minuta, onda to i nije tako mnogo. Samo se držite ovog prosjeka.
  Zubati komarci
  Komarci imaju čak dva puta više zuba od ljudi. Čovjek u odraslom dobu, ukoliko ima sve zube, ima 32 zuba. To bi značilo da 64 zuba broji prosječan komarac. Pa i nije čudo što su tako krvožedni!

  Vodite računa o djeci
  Jedna zubna pasta ima dovoljno fluorida da dijete od toga strada. Naravno, moralo bi da pojede čitavu zubnu pastu, što je poprilično teško. Međutim, ipak imajte na umu da bi djeca morala da zube ispiraju što bolje, nakon što ih uveče operu. I ne brinite, mala je šansa da se nešto loše dogodi.
  Ajkulini zubi
  Posebna struktura zuba jesu ajkulini zubi. Zubi morskog psa su toliko čudnovati, da je riječ o gotovo arhitektonskom proizvodu. Naime, oni su postavljeni ka unutra, tako da plijen može veoma lako da zaluta tamo gdje nije planirao. Međutim, izaći iz ajkulinih usta bez posljedica, poprilično je teško. Ne savjetujemo vam da probate, već da se informišete o tome kakva je struktura vilice. Ovakvo ustrojstvo priroda je potpuno uobličila, pa nimalo nije neopravdan strah onih koji ajkulu ni ne vole da vide. Moglo bi se reći da je u pitanju pravi stomatološki fenomen. (www.modnivrisak.com)

  , , , , , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.