fbpx
NaslovnaSavjetiAko ste zaboravili četkicu i pastu za zube, ovo može biti alternativa

Ako ste zaboravili četkicu i pastu za zube, ovo može biti alternativa

- Advertisement -

Koliko puta vam se desilo da ste negdje u prirodi ili da ste otišle na putovanje i zaboravile četkicu i pastu za zube.

Oralna higijena je ključna kada je u pitanju zdravlje desni, zuba i usne duplje, ali i ljepote. Čisti zubi su zdravi i lijepi zubi!

Kada se nađete u ovako nezgodnim situacijama u kojima važi parola „snađi se“, budite mudre i poslužite se namirnicama koje nam nudi priroda, a koje će očistiti zube isto kao i četkica i pasta!

Foto: mogujatosama.rs

Pogledajte koje su u pitanju!

Šargarepa – grickanje i žvakanje šargarepe će biti odlična zamjena za pastu i četkicu. Ukus šargarepe će aktivirati pljuvačne žlijezde neophodne za čišćenje zuba, a vlakna iz ove povrćke će „glumiti“ četkicu.

Dobra stvar kod šargarepe jeste ta što je bogata mineralima i vitaminima, pa će i direktno hraniti zubnu gleđ.

Celer – dvostruko čisti zube. Na prvom mjestu uzrokuje lučenje materije koja uništava sve bakterije koje izazivaju karijes. Osim toga vlakna celera zalaze između zuba, masiraju desni i čiste usnu duplju.

Foto: mogujatosama.rs

Jabuka – možda i najbolja namirnica iz prirode za čišćenje zuba. Postoje ljudi koji tvrde da samo njih i koriste za oralnu higijenu. Jabuka prije spavanja i to je to!

Nama je to ipak malo ekstremno, ali kada ste u situaciji da vam četkica nije pri ruci, pojedite jednu jabuku i riješile ste problem.

Ona sadrži fluor, fosfor i kalcijum , pa time sprječava nastanak karijesa. Osim toga, njena čvršća struktura i mehaničkim putem čisti površinu zuba.

Foto: mogujatosama.rs

Peršun – odličan ako želite da neutrališete neprijatan zadah, pogotovo ako ste jeli bijeli luk. Nakon jela uzmite par stabljika svježeg peršuna i žvaćite ih poput žvake. Pored peršuna sjajna može biti i menta.

Ove biljke i aktiviraju lučenje pljuvačke koja čisti zube i imaju sastojke koji uništavaju bakterije koje izazivaju karijes.

Voda – nekad je za prvu pomoć dovoljno i da dobro isperete usta vodom, a ako možete da izdržite peckanje, najbolje gaziranom (kiselom) vodom!

Limun – limunska kiselina čini limun jednim od najboljih prirodnih čistača zuba.

Foto: mogujatosama.rs

Možete direktno da utrljate krišku limuna na površinu zuba, žvaćete koru (prethodno dobro opranu, naravno) ili napravite kombinaciju sa malo soli koja će i mehanički očistiti površinu zuba.

Limun osim što vam daje prijatan zadah, uništava i bakterije, smanjuje plak i dezinfikuje usnu duplju.

Sir – možda vam je neobično da sir čisti zube, ali kiseline iz čedar sira su sjajna zamjena za pastu za zube ! Kiseline uklanjaju plak, ostatke hrane i održavaju pH usne duplje stabilnim.

Takođe, sir aktivira i lučenje pljuvačke koja je zapravo prirodni mehanizam za čišćenje zuba!

Izvor: Mogu ja to sama

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -