NaslovnaSavjetiEvo šta da uradite kada zaboravite četkicu za zube

Evo šta da uradite kada zaboravite četkicu za zube

- Advertisement -

Znatan broj osoba koje često putuju i mijenjaju mjesto boravka se makar jednom susrelo sa problemom „šta uraditi kada zaboravite da u prtljag ubacite pribor za oralnu higijenu“, prije svega četkicu za zube. Ima nekoliko veoma jednostavnih trikove koji će vam pomoći da sačuvate zube zdravim u situacijama kada vam nedostaje četkica, pa čak i pasta za zube.


Platnena maramica
Da li ste ikada čistili zube prstom jer ste zaboravili četkicu? Mnogo bolja opcija je čista maramica umotana oko prsta. Idealno bi bilo da na nju dodate i malo paste za zube.
Treba da perete i jezik
Jedna od važnih stvari je da prilikom pranja očistite cijela usta, a ne samo zube. Ukoliko se na jeziku nagomilaju ostaci hrane, imaćete neprijatan zadah, a moguće je da će vam oboljeti desni zbog previše bakterija u ustima. Jezik istrljajte već pripremljenom maramicom, ali ne previše agresivno. Potrebno je samo da skinete površinski sloj.

Ne pritiskajte jako
Ako grubo perete zube, to može da vam donese više štete nego koristi. Prvo stradaju desni koje počinju da se povlače.
Šargarepa i celer
Grickanje hrskavog povrća poput šargarepe i celera znatno pomaže u očuvanju zuba. Naravno poslije grickanja i konzumacije povrća potrebno je isprati usta zbog eventualnih ostataka hrane između zuba.

Sir pomaže u neutralisanju kiseline
Vjerovatno znate da je jutarnja doza voća jedna od odličnih ideja za zdravi doručak, ali ako često jedete namirnice bogate šećerom, to neće blagotvorno uticati na vaše zube. Čak i šolja čaja sa šećerom može da naškodi zubima. Umjesto toga jedite sir koji povećava lučenje pljuvačke, pa tako neutrališe kiselinu.
Jagode izbjeljuju zube
Istraživanja su pokazala da jagode imaju svojstva blagog izbjeljivača zuba. Ipak, ne pretjerujte sa njihovom konzumacijom jer i one sadrže šećer. S druge strane, tamno voće poput kupina može da ostavi fleke.

Konac za zube ubija bakterije
Ako ostanete bez četkice, zubni konac je odlčna alternativa. Njegovim korišćenjem ne samo da odstranjujete ostatke hrane, već ubijate i bakterije koje mogu da prouzrokuju propadanje zuba.
Žvakaće i ispiranje
Naravno tu su i preparati poput tečnosti za ispiranje usta i usne duplje, a žvakaće gume bez šećera, takođe, mogu biti od neke koristi u situacijama kada vam četkica i pasta nisu pri ruci.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -