NaslovnaSavjetiZubni ispuni možda nisu najbolji izbor tretmana kod dječijeg karijesa

Zubni ispuni možda nisu najbolji izbor tretmana kod dječijeg karijesa

- Advertisement -

Iako se zubni ispuni smatraju kao najbolja metoda tretmana dentalnog karijesa u stalnoj denticiji, njihova primjena kod mliječne denticije ostaje pod znakom pitanja kao najbolji izbor tretmana i tema je rasprave u stručnim krugovima. Novo istraživanje podržava ove sumnje jer se pokazalo da ne postoje dokazi da su konvencionalni zubni ispuni efektivniji od drugih načina liječenja u cilju sprječavanja daljeg razvoja karijesa i/ili pojavi bola kod dece. Istraživanje je analiziralo rezultate tzv. FiCTION (Filling Children’s Teeth: Indicated or Not) testiranja koje se odnosi na pitanje da li kod djece treba postavljati zubne ispune ili ne.

Testiranje je obuhvatilo 1.144 dece uzrasta tri do osam godina starosti i kod kojih je dijagnostikovan zubni karijes u mliječnoj denticiji. Testiranje je kod neke dece trajalo i do tri godine. Svakom djetetu koje je učestvovalo u testiranju je metodom slobodnog izbora kariozni zub tretiran na jedan od tri načina:
*standardna metoda preparacije i otklanjanje karioznog dijela zuba i postavljanje zubnog ispuna;
*minimalna invazivna metoda zalivanja karioznog zuba i postavljanje metalne krunice ili ispuna na taj zub
*izbjegavanje postavljanja bilo kakvog ispuna, ali uz preporuku da se kod djeteta smanji unos šećera i obrati dodatna pažnju na bolju oralnu higijenu.
Kod ukupnog broja od 450 učesnika je ustanovljeno da je i pored tretmana postojao bol i da je nastavljen razvoj karijesa, kao i da nije postojala značajna razlika u rezultatima kod bilo koje od izabarne metode liječenja.

„Naše istraživanje o načinima tretmana karioznih mliječnih zuba je pokazalo da je kod djece koja su imala juvenilni karijes velika šansa za pojavu bolova i razvoj abscesa nezavisno od toga koju metodu tretmana karijesa stomatolog izabere“, izjavio je prof. dr Nikola Ines (Prof. Dr Nicola Innes), načelnik odjeljenja za dječiju stomatologiju na Stomatološkom fakultetu Univeriteta Dundee i vođa ovog istraživanja.
“Ono što je sigurno ovo istraživanje potvrdilo je da ne postoji najbolji način tretmana zubnog karijesa kod djece, svejedno da li se radi o postavljanju ispuna ili zalivanju, tako da i dalje ostaje kao najvažnija preventiva pojave karijesa, posebno kod djece,” dodao je dr Ines.
Ovo istraživanje, pod nazivom “Child caries management: A randomized controlled trial in dental practice”, objavljeno je 26. novembra 2019. godine u onlajn izdanju u časopisu “Journal of Dental Research”, prije objavljivanja u štampanom izdanju. (Dental Tribune Srbija)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -