NaslovnaSavjetiUpozorenje stomatologa: Ove djelove usta ne bi smjeli da zanemarite

Upozorenje stomatologa: Ove djelove usta ne bi smjeli da zanemarite

- Advertisement -

Održavanje oralne higijene od ključne je važnosti, jer zanemarivanje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema koji se ne tiču samo usta, već cijelog organizma. Ipak, iznenađujuće je da većina ljudi ne zna kako pravilno da pere zube.


Jedan stomatolog istakao je da ne biste smjeli zanemariti ove ključne djelove usta dok perete zube: unutrašnje obraze i jezik. Prema doktoru Dazu Singu, vodećem stomatologu i direktoru jedne privatne klinike u Liverpulu, četkanje unutrašnjih obraza i jezika ključno je za sveobuhvatnu oralnu njegu.

Jezik često može biti leglo bakterija. Nepravilno čišćenje često je uzrok izazova sa oralnom higijenom poput lošeg daha i nakupljanja plaka. Često, čak i više zanemareni od jezika, jesu unutrašnji obrazi usta. Čišćenje ovih područja trebalo bi da bude uključeno u svačiju rutinu pranja zuba.

“Unutrašnji obrazi, budući da su blizu desni, mogu akumulirati bakterije koje doprinose bolesti desni ako se ne održavaju. Redovno čišćenje ovih površina pomaže u prevenciji takvih problema, podstičući optimalno oralno zdravlje”, objasnio je Sing.


Evo nekih prednosti koje možete ostvariti ako redovno četkate jezik i unutrašnje obraze:

Uklanjanje bakterijskog plaka: Četkanje ovih područja pomaže uklanjanje bakterija, smanjujući rizik od stvaranja plaka. Nakupljanje plaka veliki je uzročnik propadanja zuba i bolesti desni.

Prevencija lošeg zadaha: Četkanje jezika pomaže da se uklone bakterije koje uzrokuju odbojne mirise, čime osvježava dah.

Smanjenje rizika od bolesti desni: Pravilno čišćenje pomaže u sprečavanju širenja bakterija na tkivo desni i smanjuje rizik od bolesti poput gingivitisa.

Poboljšanje ukusa: Prema liječniku, čišći jezik omogućava okusnim pupoljcima optimalno funkcioniranje. To znači da vaše oralno zdravlje može čak poboljšati okus hrane.

Za sveobuhvatan pristup oralnoj higijeni ne biste smjeli da zanemarite nijednu površinu usne šupljine, uključujući unutrašnje obraze i jezik.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -