NaslovnaIntervjuU prošlosti su bile prisutne nepravilnosti pojedinačnih zuba, ali u znatno...

U prošlosti su bile prisutne nepravilnosti pojedinačnih zuba, ali u znatno manjem procentu nego danas

- Advertisement -

U posljednjih desetak godina sve veći broj pacijenata se odlučuje na ortodontsku terapiju, najčešće zbog narušene estetike ili jače izraženih poremećaja oralne funkcije.

Nakon pregleda i kliničke obrade pacijenta, postavlja se dijagnoza na osnovu koje se odlučuje o početku terapije i vrsti ortodontskih aparata. Najpovoljnije vrijeme za početak terapije kod većine ortodontskih anomalija je u dobi od devet do 10 godina djeteta, tj. u vrijeme izmjene mliječnih zubi.

Foto: privatna arhiva
dr Marina Milinković (Foto: privatna arhiva)

U toj dobi terapija najčešće počinje mobilnim ortodontskim aparatima i nastavlja se, ako je potrebno, u trajnoj denticiji.

„Veliki broj naših pacijenata, obraćajući se za ortodontsku intervenciju, iziskuje i traže odgovor na pitanje zašto je njihovom djetetu potreban ortodonstki tretman i zašto većina djece u tom uzrastu zahtrijeva neki vid ortodonstkom tretmana. To se može objasniti prvenstveno činjenicom da je u današnje vrijeme veliki broj pacijenata prosvijećen i edukovan o održavanju zdravlja oralne higijene i generalno orofacijalnog sistema i samim tim vode brigu o zdravlju svojih zuba i oralnom zdravlju.

Međutim, sa druge strane postoji jedna činjenica, a to je da je broj ortodontskih anomalija odnosno malokluzija, kako ih mi drugačije nazivamo, u posljednje vrijeme je u porastu. To, naravno, pokazuju i naučni dokazi koji su bazirani na filogenetskim istraživanjima i na fosilnim ostacima, gdje je kod naših predaka potvrđen manji broj nepravilnosti samih vilica i zuba nego što je to prisutno danas“, objasnila je u emisiji „Savjet stručnjaka“ na RTRS dr Marina Milinković, specijalizant ortopedije vilica.

U prošlosti su te nepravilnosti bile daleko manje.
„Svakako u prošlosti bile su prisutne nepravilnosti pojedinačnih zuba, ali u znatno manjem procentu. Najbolji naučni dokazi ortodonstklih nepravilnosti bazirani su na filogenetskim istraživanjima i fosilnim ostacima. Primjećujemo i naučno je dokazano da je broj ortodontskim anomalijama zastupljeniji danas i prvenstveno se odnosi na broj zuba, oblik, kao i na njihove morfološke karakteristike, a i same karakteristike gornje i donje vilice, koje su znatno nerazvijenije kod današnje populacije, nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Potrebno je objasniti zbog čega se to dešava. Sama nerazvijenost gornje i donje vilice, odnosno maksile i mandibule povezana je sa načinom života. Danas smo prisutni u procesu urbanizacije, gdje stanovništvo migrira iz ruralnih, seoskih područja u urbane i samim tim mijenja određeni način života, prvenstveno način ishrane koji je usko povezan sa nastankom ortodontskih anomalija. Te uske vilice, koje usljed ishrane koja je bazirana na kašastoj hrani nema mogućnost stimulacije razvoja gornje i donje vilice, a samim tim ni zubi nisu u mogućnosti da se smjeste u tako uske vilice, pa tako nastaju ortodonstki problemi“.

Kroz evolutivni proces, došlo je do gubitka određenih zuba.
„Ono čemu smo mi svjedoci jeste da je kroz evolutivni proces došlo do gubitka određenog broja zuba, koji su prosto evolutivno nestali, kao što su, recimo, treći sjekutići, treći premolari i četvrti molari. Sam taj proces filogenetskog rasta i razvoja i evolutivnog nedostatka pojedinih zuba traje i danas. To vidimo kod naših pacijenata koji su ortodontski tretirani i koji iziskuju ortodonstku terapiju, postoji nedostatak određenog broja zuba, kao što su lateralni sjekutići, drugi premolari i umnjaci.

Prvenstveno samo etiologiju nastanka ortodontskih anomalija, ne možemo da baziramo samo na jednom faktoru, kao što je recimo ishrana i proces urbanizacije, već je svakako etiologija multifaktorijalna. Tako imamo i bolesti savremenog doba, koji su medicinske prirode, kao što su recimo kardiovaskularna oboljenja, diabetis melitus, koji su usko povezani i sa samim zdravljem oralnog sistema, gdje imamo i parodontopatiju i karijes, koji svakako iziskuju odnosno utiču na nastanak ortodontskih anomalija. Ono što mi kao ortodonti možemo savjetovati načim pacijentima jeste da pravilno ordržavaju oralnu higijenu i da na vrijeme dolaze kod stomatologa i da vode računa o zdravlju svog orofacijalnog sistema, kako bi preventivnim mjerama spriječili nastanak nekog ortodontskog problema“, zaključila je dr Marina Milinković.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -