NaslovnaIntervjuTri puta je veća mogućnost da se zub koji je endodontski liječen...

Tri puta je veća mogućnost da se zub koji je endodontski liječen na kraju izvadi

- Advertisement -

Tokom nedavno simpozijuma „ Dental Nomads in Minetenegro“, jedan od predavača je bio dr Mario Viden, doktor koji već godinama živi i radi u Austriji, a koji je porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno BiH.

Tema o kojoj je pričao „Sanacija zuba poslije endodontskog tretmana“, a koja je izazvala veliku pažnju kolega. Njegovo prisustvo u Budvi smo iskoristili za mini intervju.

Foto: stomatologija.me

Na koji način zbrinjavate zub nakon endoddontskog lliječenja?
„To zavisi od toga u kojem je stanju zub, da li ima puno kalcificiranih tkiva još ili da li je jako razoren. Što imamo više zuba, to više nastojimo kompozitima da odradimo, da što manje očuvane supstance moramo da uklonimo. Znači da plombama zbrinemo te zube, a često to nije moguće jer su razoreni i onda je sljedeći stepen neka vrsta onleja, keramičkog ili zlatnog, ako pacijenti to žele, s tim da zlato nije više u modi, pa se to ne radi. I naravno, kao što se radi već 70 godina, radimo krunice. O čemu sam ja pričao i što je jako važno da razumijemo mehaniku zašto ti zubi pucaju, koje sile rade na njima i kako mi da spriječimo te sile da nam pokvare zub“.

Zbog čega dolazi do pucanja?
„Do pucanja dolazi zbog stalnih sila koje non stop utiču na zuibe i da pucanja nikada nisu spontane frakture. To su frakture umora materijala. Godinama i godinama od malog kreka nastaje procjep i onda procijep jednog dana dovede do frakture. Što je slabiji materijal, to će više dolaziti do procjepa i tih pucanja“.

Foto: stomatologija.me

Kako se to može spriječiti?
„U puno slučajeva, moramo da pokrijemo kvržice ili onlejom ili krunicom. Zatim ti zubi koji su dovoljno jaki da bi se sami zaštitili, njima trebaju plombe“.

Rekli ste da zub koji je endodontski liječen da je tri puta veća mogućnost da se on na kraju mora izvaditi?
„To je definitivno tako. Ti zubi se brže i češće gube i u raznim studijama već godinama je to dokazano. Počinje to od 50-tih godina, da su to ljudi istraživali i pokazalo je da se češće gube. To zna i svaki kolega koji je radio neko vrijeme restorativu i koji je posvećen zubar. Oni znaju da se ti zubi gube“, zaključio je dr Viden.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -