NaslovnaSavjetiSve što treba da znate o poliranju zuba

Sve što treba da znate o poliranju zuba

- Advertisement -

Pacijenti često ne razlikuju poliranje zuba od izbjeljivanja zuba.

Da pojasnimo. Izbjeljivanje zuba je složenija procedura, a i skuplja je i ona se radi kada pacijent prosto želi takozvani holivudski osmijeh. Poliranje, sa druge strane, predstavlja čišćenje kamenca, uklanjanje plaka i završni sjaj pa zubi i jesu bjelji nakon uklanjanja žutih tvrdih mrlja zato poliranje može da ostavi efekat izbjeljivanja. Ono što je razlika jeste to što ćete poliranjem dobiti svoju prirodnu boju zuba pa treba da znate Vašu osnovnu boju zuba tretman poliranja neće promijeniti, dok izbjeljivanjem možete da idete i u samu krajnost kada je riječ o bjelini.

Bezbolno i pristupačno

Poliranje je vrlo čest zahtijev pacijenta i uglavnom se radi o estetskim razlozima, što je slično i kada govorimo o izbjeljivanju. Potpuno je bezbolno, traje oko 20 minuta i radi ga gotovo svaka ordinacija i košta oko 30 eura.

Foto: Freepik

Zubna gleđ je nakon poliranja osjetljiva i samim tim trebalo bi da povedete više računa o oralnoj higijeni nego inače.

Ono što dovodi do toga da nam je poliranje potrebno jesu, u najvišem procentu, naše životne navike. Konzumacija kafe, cigareta, nerednovno održavanje higijene ili nepravilno pranje zuba, izbjegavanje korićenja zubnog konca, crno vino, obojeni sokovi…. sve to daje svoj loš doprinos i kao rezultat imamo kamenac.

Poliranje zuba vrši se nakon čišćenja i to pastom specijalnom za ovu namjenu i važno je istaći da tom prilikom ne može doći do oštećenja zuba i da će zubna gleđ ostati netaknuta.

Da li Vam je poliranje potrebno reći će Vam stomatolog na kontrolnom pregledu. Zato su preventivni predlozi izuzetno važni i preporučljivi jer zapuštanjem svoje oralne higijene možete da u usnoj duplji napravite velike zdravstvene probleme.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -