NaslovnaSavjetiIzbjeljivanje zuba kad nosite aparatić

Izbjeljivanje zuba kad nosite aparatić

- Advertisement -

Ako koristite protezu za ispravljanje strukture zuba, primijetićete da nakon završetka tretmana vaši zubi dobijaju dvobojne nijanse. To se događa zbog proteza koje su pričvršćene na zube i pokrivaju ih mnogo dana.

Zapravo, ako imate aparatić za ustima, postaje teško očistiti zube zbog, posebno u određenom vremenskom periodu zbog pokrivenog područja. Ali ovdje predstavljamo nekoliko najboljih načina da dobijete bjelije zube sa aparatićima u ustima.

Koristite kvalitetnu četkicu za zube

Pacijenti sa aparatićem moraju koristiti najkvalitetniju četkicu za zube, poput onih sa mekim čekinjama, ili električne četke koja se može okretati da pokrije veći dio područja i očisti zube. Takođe obavezno perite zube dva puta – ujutru i uveče.

Izbjegavajte upotrebu čvrste čekinje ili četkice lošeg kvaliteta, to može oštetiti aparatić , ili poremetiti poravnanje zuba i otežati vam da završite ortodontski tretman uspešno. Dakle, pravilno četkanje je veoma važno.

Koristite zubnu pastu koja ne izbeljuje, fluoridnu

Zubi prekriveni protezama moraju se prati pravom pastom za zube poput neabrazivnih i ne sadrže sastojke za izbeljivanje. U stvari, upotreba paste za izbjeljivanje učiniće da izbijele samo vidljiva područja.

Dakle, koristite pastu za zube sa fluoridom koja sadrži prirodne minerale kako biste održali gleđ jakim i takođe spriječili nastanak karijesa. Takva pasta za zube takođe pomaže u očuvanju zuba zdravim i bakterija.

Koristite ortodontske flosere

Možda koristite uobičajeni konac za zube, ali ako imate aparatić za zube, ortodontski konac za zubeje najbolja opcija za čišćenje zuba. A postoji mnogo kompanija za oralnu njegu koje se proizvode posebno dizajnirane za rad sa aparatićima za zube i koncem koji se provlači ispod aparatića.

Koristite tečnost za ispiranje usta sa fluoridom

Ako ste nosili aparatić za zube, vaši zubi su jako skloni karijesu, jer se hrana i vlakna mogu lako zaglaviti ispod aparatića ili između dva zuba. Ovdje možete koristiti rutinu oralne higijene sa ispiranjem usta sa fluoridom za dodatnu zaštitu.

Na tržištu je dostupno mnogo usta za izbjeljivanje zuba, ali svakako koristite bezalkoholna jer takva sredstva za ispiranje usta mogu izazvati suva usta, što stvara okruženje u kojem bakterije i plak brže napreduju.

Waterpik je takođe dobra opcija

Osim gore navedenog, možete koristiti i waterpik bez ometanja aparatića za zube. On može doći do teško dostupnog mesta, uključujući i predjele oko desni, čineći zube bijelim i čistim.

Ako koristite bilo koju od gore navedenih metoda, zube možete održati bijrlim bez narušavanja njihovog poravnanja.

Izvor: radiantstardental.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -